Суд у Тбілісі не відпустив змарнілого Саакашвілі з тюрми. Його готова прийняти Польща

Міський суд Тбілісі не задовольнив клопотання ув’язненого експрезидента Грузії, громадянина України Михеїла Саакашвілі про дострокове звільнення за станом здоров’я.

Про це в понеділок, 6 лютого, повідомило грузинське видання Interpressnews.

На засіданні сторони мали заключне слово, після того суддя оголосив рішення. Представник пенітенціарної служби наполягав, що надані матеріали не надають переконливих фактів щодо серйозності стану здоров’я Саакашвілі та не можуть бути підставою для відтермінування відбуття покарання.

“Саакашвілі самостійно приймає їжу, рідину, ліки, проходить гігієнічні процедури. У нього немає захворювань нервової системи, що є підставою для подання про звільнення від відбування покарання”, – заявив представник Спеціальної пенітенціарної служби Ніка Абрамішвілі в заключній промові.

Адвокати намагалися аргументувати, що від рішення суду залежить життя Саакашвілі.

Сам Михеїл Саакашвілі не був присутній на суді навіть дистанційно через погане самопочуття.

Після оголошення рішення він написав у Facebook, що ніщо не може його зламати і зараз настав час “люті й боротьби”. “Настав час об’єднати зусилля! У нас немає Грузії, щоб здавати Росії!” – додав Саакашвілі, якого цитує IPN.

Рішення суду ще можна оскаржити в апеляційній інстанції.

Польща готова прийняти на лікування Саакашвілі та збирає підписи під відповідним зверненням до грузинської влади в Євросоюзі. Як повідомляє “Польське радіо”, лист, ініційований Варшавою, має бути надісланий владі Тбілісі в четвер перед самітом ЄС.

“Якщо Михайло Саакашвілі помре, його смерть кине тінь на відносини Грузії з Європейським Союзом, США та НАТО”, – йдеться у повідомленні “Польського радіо”.

Контекст

Минулого тижня засуджений проросійською владою у Тбілісі експрезидент Грузії, громадянин України Михеїл Саакашвілі показав у суді, як схуд за час ув’язнення після голодувань протесту.

Після цього президент України Володимир Зеленський звинуватив грузинську владу в тому, що Саакашвілі “катують і вбивають”. МЗС висловило рішучий протест щодо негуманного поводження з громадянином України Саакашвілі та вимогу передати його Києву.

У Верховній Раді підготували звернення із закликом про переведення Саакашвілі на лікування за кордон.

Читайте також:
МЗС відповіло на заяву влади Грузії про “спецоперацію” із поверненням Саакашвілі для “розв’язання війни”

Що відомо про стан Саакашвілі

1 жовтня 2021 року вперше за вісім років колишній президент Грузії Михеїл Саакашвілі нелегально прибув з України до Грузії. Перед цим засуджений у Грузії Саакашвілі обіймав державні та політичні посади в Україні.
Він приїхав підтримати свою партію на місцевих виборах. Рух Саакашвілі вибори програв.

У Грузії його затримали і доправили до в’язниці у місті Руставі. Після цього політик оголосив голодування і назвав себе “політичним в’язнем”.

Проти Саакашвілі відкрили справу про незаконний перетин грузинського кордону. Доти в Грузії щодо нього були відкриті чотири кримінальні провадження. За двома з них винесено вироки з терміном позбавлення волі – 6 років.

6 листопада 2021 року Служба держбезпеки Грузії звинуватила Саакашвілі в тому, що він начебто координує з в’язниці дії, спрямовані на насильницьке повалення влади. У ніч проти 20 листопада Саакашвілі доправили у військовий шпиталь у місті Горі. Після цього політик погодився припинити голодування, яке тривало 50 днів, та почав харчуватися за спеціальною схемою.

21 лютого 2022 року Саакашвілі вдруге оголосив про безстрокове голодування на знак протесту проти дій грузинської влади, які, за його словами, не надають йому належної медичної допомоги.

На початку травня 2022 року лікарі і родина Саакашвілі заявили про катастрофічний стан здоров’я Саакашвілі і вимагали від грузинської влади відправити його на лікування за кордон.

12 травня Саакашвілі перевели зі слідчого ізолятора в місті Руставі до цивільної клініки “Вівамеді”.

Адвокат Саакашвілі Шалва Хачапурідзе повідомив, що лікарі підозрюють у колишнього президента туберкульоз та деменцію. Загалом ув’язненого політика перевіряють на 34 захворювання.

19 листопада мати Саакашвілі заявила, що в організмі її сина виявили підвищений вміст важких металів: ртуті, барію, талію. Пенітенціарна служба Грузії спростувала цю заяву.

14 грудня пенітенціарна служба Грузії оприлюднила записи із камер відеоспостереження, встановлених у палаті Михеїла Саакашвілі у клініці “Вівамеді”. Причиною такого вчинку у відомстві назвали високий суспільний інтерес.
В анотації до запису зазначено, що кадри відображають стан третього президента у різні часові відтинки. Хроніка ведеться з 8 серпня, остання зйомка датована 12 грудня, де Саакашвілі вже пересувається за допомогою ходунків. У пенітенціарній службі Саакашвілі звинуватити в “симуляції”.

Правозахисники розкритикували пенітенціарну службу РГ за поширення кадрів із Саакашвілі і заявили, що поширення такого запису “не служить законним суспільним інтересам”, “порушує право ув’язненого на недоторканність приватного життя” та створює “небезпеку подальшого погіршення” його здоров’я.

14 грудня відбулося судове засідання у справі Саакашвілі. Адвокати експрезидента Грузії вимагали його присутності на судовому процесі в режимі онлайн, проте йому не дали такої можливості. Причиною було названо відсутність необхідних технічних засобів.

Отримавши відмову в участі у суді Саакашвілі оголосив нове голодування, однак вже за кілька годин повідомив, що на прохання євродепутатів припиняє голодування.

Президентка Грузії раніше заявляла, що ніколи не помилує Саакашвілі.

Читайте також:
Саакашвілі звернувся до українських нардепів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна