2 години через 8: ситуація зі світлом в Одесі складна, але має покращитися

Ситуація з електропостачанням в Одесі та Одеському районі вдень 5 лютого залишається складною, діють екстрені відключення, але завдяки переданим ДТЕК та ДСНС генераторам має покращитися  — орієнтовно з 10 лютого.

Про це, зокрема, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Провів нараду з Одеською ОВА, де зараз працюють міністр енергетики та керівник “Укренерго”, щодо ситуації з електропостачанням в місті Одеса та Одеському районі.

В місті все ще до 40% споживачів (280 тисяч) залишаються без електропостачання… Але за вечір та ніч вдалося відновити постачання світла понад 200 тисячам абонентів та критичній інфраструктурі”, – зазначив Шмигаль.

За його словами, вдалося запустити близько 90% котелень централізованого постачання, ведеться робота з підключення до генераторів локальних котелень та цілодобово тривають ремонти на підстанції, де напередодні сталася технологічна аварія.

“Паралельно до Одеси зараз прямують потужні генератори, які допоможуть у живленні критичної інфраструктури й дадуть змогу під’єднати до електрики більше споживачів. Більше 25 вже надійшло, ще близько 50 в дорозі”, – додав прем’єр.

В ОВА доповіли, що станом на 5 лютого в Одеському районі розгорнуто 337 “пунктів незламності”, з них 295 — у самій Одесі.

Як пише “Думська“, ДТЕК передав Одесі 15 потужних генераторів для критичної інфраструктури: ними заживлять низку соціально важливих об’єктів, завдяки чому вдасться трохи розвантажити мережу. Вивільнену потужність спрямують на потреби побутових споживачів, що дозволить забезпечувати житлові будинки Одеси та району світлом двічі на добу по 2 години.

Також допомогу з генераторами надали Міністерство енергетики й Державна служба з надзвичайних ситуацій, яка направила до Одеси 39 силових електрогенераторів та 20 “пунктів незламності”.

Загалом у найближчі два дні Одесі передадуть близько 65 потужних генераторів.

“Вивільненої потужності вистачить, щоб уже сьогодні забезпечувати світлом побутових споживачів в Одесі та Одеському районі кожні 2 години через 8 годин без світла. Наразі це той максимум, яким може забезпечити все наявне та справне енергетичне обладнання регіону. Коли в місто будуть доставлені всі генератори — перерва в електропостачанні одеситів почне скорочуватися”, — ідеться в офіційному повідомленні ДТЕК.

Як повідомив голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький, ситуація зі світлом в Одесі покращиться наприкінці тижня — орієнтовано з 10 лютого. Він підтвердив, що найближчими днями подача електроенергії зміниться з 2/12 (дві години зі світлом і 12 без) до 2/10 та 2/8.

Нагадаємо, 3 та 4 лютого сталися дві масштабні аварії на ключовій підстанції “Укренерго”, яка живила Одесу та Одеський район. Роботи з її відновлення тривають.

Читайте також:
Друга за добу масштабна аварія на підстанції: в “Укренерго” пояснили проблеми зі світлом в Одесі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна