В Одесі затримали ексвійськового, який шпигував на РФ

В Одесі затримали колишнього військового, якого підозрюють у співпраці з російською ФСБ.

Про це в суботу, 4 лютого, повідомляє Управління СБУ в Одеській області.

За даними Служби безпеки, це місцевий житель – підприємець і колишній військовослужбовець, який ще з 2010 року контактував з російською спецслужбою, а з 2020-го почав активно збирати інформацію про підготовку ЗСУ в південному регіоні, зокрема про хід міжнародних військових навчань у Чорному морі і тренування сухопутних підрозділів ЗСУ на полігонах, про роботу з протитанковими ракетними комплексами “Джавелін” тощо. Також він слідкував за надходженням в Україну військової продукції й товарів подвійного призначення через морські порти Одеси, Маріуполя, Чорноморська, Ізмаїла та Скадовська.

За даними слідства, інформатор у 1990 році закінчив Костромське вище командне училище за спеціальністю “хімік-розвідник”. До середини 90-х проходив службу у штабі Одеського військового округу та звільнився у званні капітан. Після цього він відкрив в Одесі магазин спортивного спорядження, яке, зокрема, возив контрабандою з РФ. У Росії його й завербував кадровий співробітник управління ФСБ по Курській області.

Інформацію підозрюваний передавав через закриті канали електронного зв’язку та під час особистих зустрічей в Росії. За виконання завдань чоловіку обіцяли допомогти купити квартиру вартістю 200 тис. доларів у тимчасово окупованому Криму.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ Одеської області за координації Департаменту контррозвідки Служби безпеки та процесуального керівництва органів прокуратури.

Читайте також:
У Швеції двом “кротам” винесли жорсткі вироки за шпигунство на Росію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна