Зеленський прокоментував, чому підписав закон про посилення відповідальності військових

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію з проханням ветувати законопроєкт 8271, який посилює кримінальну відповідальність військових. Цей закон Зеленський підписав тиждень тому.

Відповідь на петицію опублікували на сайті президента. 

“Підписаний мною закон № 8271 спрямований на покращення стану військової дисципліни та правопорядку під час несення військової служби, підвищення бойової готовності військових частин та їх спроможності виконувати визначені завдання задля захисту Вітчизни”, – йдеться у відповіді.

Зеленський зазначає, що при прийнятті рішення про підписання врахував позицію головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та командирів військових частин.

Зокрема, у військовому керівництві вважають, що цей закон дозволить уникнути необгрунтованих втрат особового складу.

Також, він закликав Кабмін вдосконалити механізм застосування до військових відповідальності за правопорушення.

Зеленський заявив, що розділяє переконання у тому, що ці покарання мають застосовуватися з урахуванням індивідуального характеру юридичної відповідальності, ступеня тяжкості вчиненого правопорушення, принципів справедливості та верховенства права.

Водночас, він назвав запорукою боєздатності військових підрозділів, у тому числі, дотримання військової дисципліни.

Читайте також:
“Зважаючи на Бахмут”: Генштаб провів через ВР закон про більшу відповідальність за військові злочини. Правозахисники просять ветувати

“Кувалда №8271”: чому закон про всевладдя генералів на війні не має бути підписаний

Про що закон 8271

Законопроєкт 8271 має назву “Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці”.

Його Рада ухвалила 13 грудня 290 голосами.

“За” висловилися всі фракції, крім “Голосу” (1 голос “за” – Ярослав Железняк).

Раніше головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков звернулися до спікера парламенту Руслана Стефанчука та голови Комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса, аби ті терміново зареєстрували та внесли на розгляд Ради цей законопроєкт. Його було зареєстровано в Раді 8 грудня, а через п’ять днів його ухвалили в цілому.

Закон визначає, що судам буде заборонено призначати більш м’яке покарання, ніж передбачено законом, за низку військових злочинів.

Відповідні злочини фактично пропонується прирівняти до корупційних.

Зокрема, пропонується, щоб суди не могли пом’якшувати покарання засудженим за кримінальні правопорушення, передбачені такими статтями ККУ:

  • ст. 403 Невиконання наказу начальника
  • ст. 405 Погроза або насильство щодо начальника
  • ст. 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби
  • ст. 408 Дезертирство
  • ст. 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю

(якщо ці злочини вчинено в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці).

Аналогічну заборону для судів встановлюють щодо можливості звільнити військовослужбовця від покарання з випробуванням.

Також збільшується покарання за невиконання наказу по статті 403 КК (мінімальне покарання буде становити 5 років позбавлення волі).

Корегується ч. 5 ст. 407 КК статті, вона буде звучати так: Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років”.

Збільшуються санкції за відповідні правопорушення у КпАП.

Як стверджують автори проєкту (депутати від більшості на чолі з Максимом Павлюком), самовільне залишення військовослужбовцем військової частини або місця служби вчинене в умовах воєнного стану або бойовій обстановці, незалежно від строку продовжуваності вчинення таких дій, містить склад кримінального правопорушення передбаченого частиною 5 статті 407 КК та виключає адміністративну відповідальність передбачену статтею 172-11 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Також автори посилаються на “неоднакову судову практику”, яка “моделює негативну поведінку серед військовослужбовців та нівелює принцип невідворотності справедливого покарання за скоєння правопорушень пов’язаних з самовільним залишенням військової частини, під час виконання обов’язків військової служби”.

Крім того, за цим законопроєктом Військову службу правопорядку наділяють правом проводити огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також використовувати у випадках, визначених законом, спеціальні технічні засоби для проведення такого огляду.

У Кодексі про адмінправопорушення має з’явитися нова стаття 266-1 “Огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції”.

Читайте також:
Залужний пояснив, чому наполягає на законі про посилення кримінальної відповідальності за військові злочини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна