У січні число звернень росіян щодо здачі в полон зросло майже на половину, – Коордштаб

У січні 2023 року кількість звернень щодо російських громадян, які хочуть здатися в полон в Україні, зросла майже на половину.

Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, який курирує ГУР МОУ, 2 лютого.

“Сайт проєкту «Хочу жити» у січні відвідали 5,6 млн користувачів, 4,7 млн яких – з Росії та 350 тисяч – з України (переважно з тимчасово окупованих територій). Найбільший інтерес до можливості добровільно здатися в полон спостерігається у жителів Москви, Санкт-Петербурга, Краснодарського краю, Ростовської та Нижньогородської областей РФ. Серед жителів України переважна більшість – це жителі Донецької області та АР Крим. Зокрема, лише з міста Севастополя сайт проєкту в січні відвідало 59 тисяч користувачів”, – ідеться в повідомленні.

За весь час роботи проєкту з вересня 2022 року надійшло понад 7,6 тисячі звернень росіян та жителів тимчасово окупованих територій України.

“У січні 2023 року кількість звернень зросла майже на 50%”, – зазначили в КШППВ.

Як повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов, здебільшого в проєкт “Хочу жити” звертаються військові ВС РФ та члени їхніх родин, а також громадяни, яким загрожує мобілізація.

“На гарячих лініях проєкту 24/7 задіяно 10 операторів. Щодня вони приймають 50-100 дзвінків та звернень в чат-бот проєкту, месенджери Telegram і WhatsApp, надають алгоритм добровільної здачі в полон та інформацію про гарантії безпеки для полонених. Що ж стосується тих російських військовослужбовців, які не користуються пропозицією проєкту «Хочу жити» – їхня доля відображається в щоденних зведеннях Генштабу ЗСУ”, – сказав Юсов, маючи на увазі сотні знищених росіян.

Координаційний штаб нагадує, що утримання військовополонених, які добровільно здалися в полон через лінію “Хочу жити”, відбувається згідно з положеннями Женевських конвенцій. Вони за власним бажанням можуть повернутися додому в результаті обміну або просити притулок в Україні та деяких країнах ЄС.

“Хочу жить” – державний проєкт, покликаний допомогти військовим армії РФ та Білорусі безпечно здатися в полон.
Проєкт було запущено у вересні 2022 року Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими, що діє за підтримки Міністерства оборони України та Головного управління розвідки МОУ.

Проєкт “Хочу жити” приймає звернення на цілодобову гарячу лінію за телефонами +38 066 580 34 98, +38 093 119 29 84.
Додаткова інформація також є у Telegram-каналі проєкту.

Читайте також:
Журналістів пустили до російських військовополонених у колонію на заході України. ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна