Резолюція Європарламенту: заклик до ЄС готувати початок переговорів про вступ України і нові санкції проти РФ

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав ЄС працювати над початком переговорів про членство України.

Про це, як пише “Європейська правда“, йдеться в повідомленні ЄП 2 лютого.

Ухвала затверджена 489 голосами “за”, при 36 “проти” та 49 “утрималися”.

У резолюції Європарламент детально виклав свої очікування від саміту лідерів України та ЄС, що відбудеться 3 лютого в Києві.

Що стосується перспективи членства України в ЄС, то в тексті резолюції міститься вимога до ЄС “працювати над початком переговорів про вступ і підтримати дорожню карту, яка окреслює наступні кроки, що дозволять Україні приєднатися до єдиного ринку ЄС”.

Підтверджуючи свою прихильність до майбутнього членства України в ЄС після офіційного подання заявки 28 лютого 2022 року, депутати Європарламенту наголошують, що вступ є процесом, який ґрунтується на заслугах і передбачає дотримання відповідних процедур, а також виконання реформ і критеріїв вступу.

Євродепутати також закликають українську владу якнайшвидше запровадити суттєві реформи, щоб ефективно відповідати критеріям членства в ЄС.

Крім того, Європарламент закликає країни-члени ЄС збільшити і прискорити військову допомогу Києву, зокрема надання зброї, а також необхідної політичної, економічної, інфраструктурної, фінансової та гуманітарної підтримки.

Резолюція закликає лідерів на майбутньому саміті Україна-ЄС визначити пріоритети комплексного пакету відновлення для України. Цей пакет має бути зосереджений на допомозі, реконструкції та відновленні в коротко-, середньо- та довгостроковій перспективі.

Оцінюючи потреби України у відновленні, резолюція повторює заклик Європарламенту до використання заморожених активів російського Центрального банку, а також активів російських олігархів для фінансування післявоєнної відбудови України.

Окрім того, депутати Європарламенту закликають держави-члени якнайшвидше ухвалити десятий пакет санкцій проти РФ, а ще постійно і проактивно пропонувати нові сектори та осіб для застосування санкцій.

Так, ЄП пропонує накласти санкції на “Лукойл” і “Росатом”, все ще присутні на ринку ЄС.

Нагадаємо, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибула з візитом до Києва разом із єврокомісарами 2 лютого.

Читайте також:
Урсула фон дер Ляєн “пообіцяла” Україні вступ в ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна