Франція надасть Україні ще 12 САУ CAESAR

Франція надасть Україні ще 12 самохідних артилерійських установок CAESAR на додачу до вже поставлених 18 одиниць.

Про це у вівторок, 31 січня, заявив міністр збройних сил Себастьян Лекорню після зустрічі з українським колегою Резніковим у Парижі, передає BFM TV.

За його словами, ці 12 САУ середньої дальності будуть фінансуватися в рамках фонду підтримки України в розмірі 200 млн євро, створеного Францією.

Крім того, 150 французьких військових інструкторів вирушать до Польщі, де щомісяця навчатимуть 600 українських військовослужбовців. Загалом до літа навчатимуть 2 тисячі українських військових.

Раніше ЗМІ повідомляли, що міністр оборони України Олексій Резніков в ході візиту в Париж 31 січня зустрінеться із президентом Франції Емануелем Макроном, щоб обговорити зокрема й надання Україні винищувачів F-16. Про це зокрема писало видання The Guardian.

Читайте також:
“Чи бажаєте продовжити вогонь?” У мережі показали “космічний” інтерфейс гармати CAESAR ЗСУ

Колісна САУ CAESAR

“Цезарі” калібру 155 мм надходять на озброєння французької армії з 2007 року для заміни TRF1.

Протягом травня-червня 2022 року Україна в рамках програми військової допомоги отримала 18 одиниць таких колісних САУ, які нині стоять на озброєнні 55-ї окремої артилерійської бригади “Запорізька Січ”.

Генштаб ЗСУ неодноразово показував їхню ефективну роботу на фронті.

Працює САУ CAESAR. Фото: ГШ ЗСУ

Вважається, що САУ CAESAR (фр. CAmion Equipé d’un Système d’ARtillerie) здатна уражати цілі стандартними снарядами НАТО на відстані 40 км та активно-реактивними на відстані понад 50 км.

Ексглава Роскосмосу Дмитро Рогозін, що був поранений у сідницю під час обстрілу російського зборища в Донецьку, заявив, нібито цей удар був завданий саме САУ “Цезар”, та послав уламок зі свого тіла президенту Франції Макрону.

За час ведення бойових дій портал Oryx нарахував тільки одну знищену росіянами в Україні французьку САУ.

19 січня з’явилася інформація, що уряд Данії планує передати Україні 19 самохідних гаубиць CAESAR. Ця модифікація відрізняється від французької тим, що має базу шасі Tatra T815 з колісною формулою 8×8. Обслуга зменшена до 3 осіб, а боєкомплект збільшений до 30 пострілів.

Читайте також:
“Зоопарк” 155-го калібру. Огляд нової артилерії, яка воює за Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна