НАТО готове до прямої конфронтації з РФ, країни-члени мають перейти до “воєнної економіки”, – голова Військового комітету

Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив, що Північноатлантичний Альянс готовий до прямої конфронтації з Росією. Також він вважає, що країни-члени Альянсу мають стати на рейки “воєнної економіки”, щоб задовольнити потреби України на тлі повномасштабного російського вторгнення.

Про це лейтенант-адмірал Королівського флоту Нідерландів Бауер сказав в інтерв’ю португальській телерадіокомпанії RTP.

“Роб Бауер запевняє, що НАТО готове до прямої конфронтації з Росією, визнаючи, що пріоритетом НАТО є переозброєння. Він також визнає, що організація втратила монополію на військову ініціативу”, – переказує канал.

Військовик нагадав, що під час саміту в Мадриді минулого року у відповідь на дії Росії Альянс вирішив створити чотири додаткові багатонаціональні бойові групи в Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині.

“Це важливий сигнал для Росії… Що ми готові, якщо в них з’явиться думка прийти до НАТО. І це червона лінія. Якщо є якась червона лінія – це перетин росіянами кордону нашої території”, – заявив Бауер.

Він вважає, що стратегічні цілі Росії виходять за межі України, оскільки Москва прагне відновити розміри колишнього Радянського Союзу.

Відповідаючи на запитання, чи не боїться НАТО ескалації війни, Бауер сказав, що ескалацією був початок Росією агресії, а коли Україна хоче відвоювати те, що їй належить – це не ескалація.

“Якщо вони (росіяни) припинять війну сьогодні, ніякої більше ескалації не буде”, – підкреслив він.

Адмірал висловив думку, що цивільне промислове виробництво країн НАТО має бути переорієнтоване на військову сферу – він виступає за “військову економіку мирного часу”.

“Нам потрібно збільшувати виробництво оборонної промисловості, і про це вже все більше і більше говорять на державному рівні. Це може означати пріоритетність певної сировини, певних виробничих потужностей, необхідних для оборонної промисловості, а не для цивільної. Ці пріоритети слід обговорювати, зокрема, щодо воєнної економіки в мирний час”, – сказав голова Військового комітету НАТО.

Посадовець зазначив, що протягом останньої чверті століття світова економіка працювала за принципом “час від часу”, але значні матеріально-технічні втрати під час війни Росії проти України виявили слабкість такого підходу.

“Обидві сторони витрачають багато боєприпасів і засобів озброєння, танків і авіації. Обидві сторони повинні купувати багато сировини та боєприпасів, щоб продовжувати воювати. Проблема для обох полягає в тому, що оборонна промисловість як на Заході, так і в Росії потребує збільшення обсягів виробництва”, – наголосив Бауер.

За його словами, втілення переходу на “воєнну економіку” вимагатиме зміни настроїв населення країн НАТО, яку він охарактеризував як “складну”.

“Ми повинні зробити так, щоб росіяни не виграли війну в Україні. Якщо вони це зроблять, ми матимемо набагато більшу проблему під кутом зору грошей і оборони: росіяни будуть на наших кордонах”, – попередив голова Військового комітету НАТО.

Читайте також:
“Ми входимо в іншу фазу війни”: Дикий і Лиховій із підсумками січня 2023. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна