Як вкласти дитину спати: обираємо правильну піжаму ℗

Міцний і здоровий сон дитини – це значною мірою запорука й спокійного сну її батьків. Тому до вибору дитячого ліжечка, матраца, подушки тощо треба підходити ретельно й відповідально. Але щоб ваше дитя не лише добре спало, а ще й охоче вкладалося (на цьому моменті тяжко зітхнули не одна мама й тато), особливо важливо підібрати правильний одяг для сну. Адже він має бути не лише зручним, а й настільки подобатися дитині, щоб нічний сон асоціювався в неї з довгоочікуваною можливістю вдягнути улюблену піжаму з котиками чи динозавриками.

За якими характеристиками обирати піжами дитячі і що важливо врахувати перед покупкою? Розповідаємо.

На що варто звернути увагу при виборі дитячої піжами:

  • матеріал (з чого виготовлений виріб);
  • фасон (зручність і комфорт);
  • забарвлення (колір, візерунок і барвник, яким пофарбована тканина);
  • розмір.

Матеріал

Попри те, що в наш час виробники пропонують не лише приємні до тіла, а й справді дуже якісні синтетичні матеріали, яким інколи варто віддати перевагу перед натуральними (наприклад, при виборі зимового комбінезона), у випадку з дитячим одягом для сну головною умовою залишається натуральність. Найкращий варіант – бавовна, яка дозволяє тілу вільно “дихати”, а головне – не спричиняє алергічних реакцій та дискомфорту.

Фасон

Тут головне – зручність і простота. Звичайно, піжами з великими рюшами чи об’ємними аплікаціями можуть мати привабливий вигляд і подобатися дитині. Проте спати в них зазвичай незручно, адже додаткові елементи тиснуть, змушують малюка крутитися в ліжку, і зрештою він прокидається геть невиспаним. Зверніть увагу також на фурнітуру: блискавки тут не підходять, а ґудзики мають бути такими, щоб не завдавали дискомфорту через надто великий розмір або випуклість. Для найменших узагалі найкращим варіантом буде відсутність будь-якої фурнітури.

Дуже важливим елементом у дитячій піжамі є також шви: зазвичай їх роблять зовнішніми, з нежорстких тонких ниток – тільки так можна гарантувати, що шов не натиратиме ніжну дитячу шкіру при постійному контакті.

І, звичайно, варто мати кілька різних піжамних комплектів на теплий та холодний сезони. Влітку дитині буде комфортніше у піжамі з тонкої тканини, з короткими рукавами та шортиками замість штанів. А взимку, особливо якщо у вашому помешканні досить прохолодно, не мерзнути допоможе цупкіша піжама зі штанцями та верхом із довгим рукавом.

Забарвлення

Дитячі психологи не радять обирати для сну надто яскравий одяг у “крикливих” барвах, адже це збуджує психічний стан малюка і йому буде важче заснути. До того ж такі речі часто линяють і швидко втрачають колір після прання. А якщо барвник неякісний, то ще й пофарбує постільну білизну і шкіру.

Втім, навряд чи варто нагадувати про те, що купувати дешеву дитячу білизну поганої якості вкрай не безпечно. Адже в такому разі все може завершитися чимось гіршим, ніж просто “пофарбований” малюк – неякісні барвники й тканини можуть спричинити сильні подразнення і алергію.

Водночас колір і малюнок на піжамі має справді подобатися дитині, щоб вона охоче перевдягалася до сну.

Розмір

Дитяча піжама в жодному разі не повинна тиснути чи сковувати рухи, тому “по розміру, але впритик” (не кажучи вже про замалий) – у цій ситуації точно поганий варіант. Водночас і сильно “на виріст” піжаму брати теж не варто, адже в завеликому одязі для сну дитина банально заплутається. Тому досвідчені батьки радять обирати речі дещо “із запасом”, але невеликим. В ідеалі – на один розмір.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна