Кличко запросив до Києва проросійського мера Белграда

Міський голова Києва Віталій Кличко запросив відвідати столицю Україну мера сербського Белграда Александра Шапича, який має проросійську позицію.

Як передає “Новинарня“, про таке запрошення повідомило посольство України в Сербії 27 січня. Цього дня з градоначальником Белграда Шапичем зустрівся посол Володимир Толкач.

“На зустрічі посол передав міському голові Белграда офіційне запрошення відвідати Київ від міського голови Києва Віталія Кличка. В. Кличко у своєму запрошенні наголосив, що Київ готовий до плідної співпраці між містами та обміну досвідом у різних сферах. Можливість співпраці між столицями була однією з головних тем зустрічі”, – йдеться в повідомленні.

У листі-запрошенні Кличко попросив розглянути можливість більш інтенсивної спільної роботи у сфері обміну досвідом в управлінні місцевим самоврядуванням, економікою, громадським транспортом, охороною навколишнього середовища та зміцнення зв’язків між адміністраціями.

В амбасаді зазначили, що Шапич пообіцяв розглянути запрошення Кличка, а також запевнив у зацікавленості Белграда в розвитку партнерських відносин між столицями.

“Посол також обговорив з міським головою Белграда заплановані посольством заходи до 24 лютого (роковини повномасштабного російського вторгнення – “Н”) та запросив взяти у них участь.
Міський голова Белграда висловив співчуття Києву та українському народу і побажав швидкого закінчення війни”, – сказано також у повідомленні.

При цьому представники української діаспори на Балканах вказують на недоречність запрошення до Києва Шапича, який заявляє про тісне партнерство з країною-агресором – Росією – та провадить тісну співпрацю з РФ.

Зокрема, про це пише українка з Боснії Уляна Бах. Цитата з її допису в фейсбуці:

“Чи нормально “в гості” кликати чиновника, який:

  • 23 листопада приймав у себе делегацію з Москви і розповідав, що Сербія – найвідданіший партнер Росії в Європі, і їхні стосунки ніхто не зіпсує. Говорили про спільні проекти і вічну любов?
    Нагадаю, саме 23 листопада Київ був під одним із найсильніших масованих обстрілів, коли троє людей загинуло і десятки було поранено, коли місто масово опинилось без світла.
  • Нічого не робить, щоб у його місті перестали красуватися антиукраїнські мурали і реклами. Їх бігають і замальовують активісти, а не місто. Белград повний антиукраїнських і проросійських малюнків, написів і зображень – нагадаю лише про символ Вагнера з написом “Смерть Україні”.
  • Нічого не робить, щоб у його місті не збиралися проросійські демонстрації з ликом Путіна, які кричать різні антиукраїнські гасла”.
  • Війна проти України його (Шапича) збентежила хіба через будівництвоо метрополітену в Белграді, бо бідося спереживався, що “криза в Україні” може його уповільнити.
  • Жодного разу не висловився на підтримку Україні, але в публічних заявах скиглив про те, яка в Європі криза через відсутність енергоносіїв (тобто поширював російську пропаганду)”.

Бах наголошує, що “цим запрошенням ми даємо сигнал, що з нами так можна. Що всі наші щирі партнери теж можуть перейти у режим сидіння на двох стільцях і почати “партнерство” з Росією. Цим запрошенням ми даємо ляпаса тим проукраїнським активістам і політикам у Сербії, які критикували Шапіча за його позицію. Ми з них зробили дурнів, бо Києву, виявляється, не заважає така поведінка”.

“Давайте тоді вже запрошувати і будувати партнерства з мерами Мінська, Тегерана, та що вже, можемо і з Лукашенком, Орбаном і Додіком”, – зазначає коментаторка.

“Це ганьба і сором. Я сподіваюсь, що Кличко і його команда передивляться своє рішення щодо цього запрошення”, – пише Бах, додаючи, що “в цілому ця ситуація показує, що Україна повинна переглянути свою політику щодо Сербії”.

Довідка про Шапича

44-річний Александр Шапич, як і Віталій Кличко, в минулому був видатним спортсменом. Він – найкращий бомбардир збірних команд Югославії й Сербії з водного поло, багаторазовий чемпіон і призер першостей світу, Європи, Олімпійських ігор, володар багатьох індивідуальних призів. На клубному рівні він тривалий час виступав за російський клуб “Штурм 2022” із Підмосков’я, володіє російською мовою.

Як політик Шапич довго очолював правоконсервативну націоналістичну партію СПАС (Сербський патріотичний альянс), однак у 2021 році об’єднався з більш поміркованою владною партією СНС (Сербська прогресивна партія) президента Александра Вукича.

Мер Белграда з літа 2022 року. Доти обіймав посаду голови муніципалітету Нового Белграда (з 2012-го по 2022 рік).

Читайте також:
Президент Сербії Вучич: Крим і Донбас – це Україна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.