Кількість російських жертв унаслідок удару ЗСУ по ПТУ в Макіївці – понад 300, – британська розвідка

Внаслідок удару ЗСУ по будівлі профтехучилища в Макіївці у новорічну ніч було знищено та поранено понад 300 російських військових.

Про це йдеться в розвідувальному огляді міноборони Британії, оприлюдненому у твіттері в суботу, 28 січня.

“Росія з високою ймовірністю зазнала втрат у понад 300 осіб внаслідок удару по розміщенню військ у Макіївці під Донецьком 1 січня 2023 року. За нашими оцінками, більшість із них, швидше за все, були вбиті або зникли безвісти, а не отримали поранення”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначають британці, після цього удару міністерство оборони Росії пішло на рідкісний крок і публічно визнало, що зазнало втрат, заявивши про 89 убитих.

Ймовірно, російські посадовці вважали, що ухилятися від коментарів перед широкою критикою на адресу російського командування у зв’язку з цим інцидентом недоцільно.

Різниця між кількістю жертв, визнаних Росією, і можливим справжнім числом жертв підкреслює повсюдну присутність дезінформації в російських публічних заявах, наголошено у зведенні.

Як правило, це відбувається в результаті поєднання навмисної брехні, санкціонованої вищим керівництвом, і поширення неточних повідомлень молодшими посадовими особами, які прагнуть применшити свої промахи в російській культурі “звинувачення та звільнення”.

Передісторія

Збройні сили України в перші хвилини 1 січня 2023 року завдали удару з РСЗВ (ймовірно, HIMARS) по базі російських мобілізованих вояків у місті Макіївка Донецької області.

Спершу російська влада визнала загибель у ПТУ-19 в Макіївці 63 своїх військових. Під час розбору завалів залізобетонних конструкцій офіційне число збільшилося до 89. Серед трупів було багато мобілізованих із Саратовської області РФ та зокрема заступник командира полку підполковник Бачурін.

Водночас, за даними російських “воєнкорів”, кількість ліквідованих російських вояків значно більша – ймовірно, близько 400, а також до кількох сотень поранених.

При цьому в РФ вважають, що “основною причиною” влучного удару стало “увімкнення та масове використання російськими мобілізованими, всупереч забороні, мобільних телефонів” – це нібито допомогло українським силам запеленгувати й визначити координати розташування пункту дислокації росіян.

Станом на 25 січня ЗМІ встановили імена 92 росіян, ліквідованих у Макіївці.

Читайте також:
Генштаб підтвердив удар по російській базі в Макіївці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна