Євросоюз знайшов спосіб легально спрямувати заморожені активи Центробанку РФ на відбудову України, – ЗМІ

Юридична служба Ради Європейського Союзу склала план легального використання заморожених на території ЄС активів Центробанку Росії – це щонайменше 33,8 мільярда євро – на користь повоєнної відбудови України.

Про це агенції Bloomberg повідомили поінформовані співрозмовники, пише “Європейська правда“.

Стверджується, що використання заморожених російських активів юридично можливе: за умови, що вони не будуть експропрійовані, а також будуть виконані певні умови – зокрема, основна сума активів і відсотки за ними колись будуть повернуті Росії.

План полягає в тому, щоб як перший крок заморожені активи були об’єднані на європейському або міжнародному рівні з метою отримання прибутку, який можна було б використати для фінансування відновлення України.

Європейська комісія, за даними Bloomberg, більш обережно ставиться до юридичної доцільності використання заморожених активів РФ, а також вказує на загальну складність втілення цього плану. В ЄС також вважають, що будь-який подібний план повинен бути втілений у співпраці з “Великою сімкою” (G7).

Під час дискусії з послами ЄС у середу юристи Євросоюзу пояснили: якщо блок зазнає збитків під час управління російськими активами, компенсація має бути надана з бюджету ЄС або державами-членами.

Як пише Bloomberg, ця пропозиція є суперечливою, і її обговорення перебуває на “дуже попередній стадії”. Посадовці ЄС та деякі країни-члени занепокоєні юридичним обґрунтуванням такого кроку та прецедентом, який може бути створений зокрема щодо використання заморожених активів російського центрального банку.

Читайте також:
СБУ оголосила про підозру голові Центробанку Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна