Історичний центр Чернігова подають до списку Світової спадщини ЮНЕСКО

Історичний центр Чернігова планують включити до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Також у список ЮНЕСКО можуть включити й деякі інші міста України.

Про це в п’ятницю, 27 січня, повідомляє “Суспільне” із посиланням на слова міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченко в ефірі телемарафону “Єдині новини”.
Цю інформацію журналістам підтвердив також начальник управління культури і туризму Чернігівської міськради Олександр Шевчук.

“Наразі тривають зміни номінації, на яку ми будемо подаватися. В нас вже практично сформована робоча група, а одразу після ми розпочинаємо процес підготовки подачі всіх необхідних документів. Нас консультують і допомагають наші колеги з Польщі, ми ведемо з ними перемовини. Для нас процедура подання документів буде у пришвидшеному темпі, це дійсно дуже потрібно нашому місту. За попередніми даними, ми хотіли б вкластися в один рік”, — каже Шевчук.

Він зауважив, що які саме об’єкти історичного центру Чернігова увійдуть у цей список, наразі не розголошують. Поки тривають робочі моменти й обговорення стосовно остаточного рішення.

У свою чергу міністр культури заявив, що у список ЮНЕСКО можуть включити ще кілька українських міст.

“У черзі у нас розгляд інших міст, але це потребуватиме часу, тому що це підготовка досьє, робота з експертами, тими, хто опрацьовує його, робота з ЮНЕСКО. Кілька історичних центрів наших міст у нас зараз, так би мовити, на олівці. Очевидно, що це ті, які мають відому у світі історичну спадщину. Принаймні це можна сказати про Чернігів”, – зазначив Ткаченко.

Він зауважив, що внесення в список ЮНЕСКО це дуже складна процедура. Україна спромоглася за рік внести до нього відразу два українські об’єкти: борщ як нематеріальну культурну спадщину та історичний центр Одеси.

За словами Ткаченка, це велика історична подія, такого ще не було.

Читайте також:
“Під захистом ЮНЕСКО”: Історичний центр Одеси внесли у список Всесвітньої спадщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна