Соляна кімната, ерготерапія та гончарство: як у Луцьку працює найсучасніший Центр реабілітації учасників бойових дій

автор: Марина Ткачук
Київ – Луцьк
фото: “Новинарні” та надані медцентром реабілітації учасників бойових дій Луцької територіальної громади
відео: Костянтина Гомона, монтаж Андрія Ігнатенка

Цей медцентр у Луцьку починав свою роботу у 2016 році з відкриття кабінету психологічної реабілітації для учасників бойових дій. А сьогодні це потужний комплексний медичний заклад, де щодня надають допомогу близько 200 пацієнтам.

Відео:

Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій спеціалізується на двох основних напрямках: захворювання опорно-рухового апарату і неврологічний. Тут надають допомогу всім, хто цього потребує, і не лише мешканцям міста та області – адже пакет послуг з реабілітації є безкоштовним та покривається в повному обсязі з коштів Національної служби здоров’я. У пріоритеті – військовослужбовці та учасники бойових дій.

Виконувач обов’язків директора Медичного центру реабілітації учасників бойових дій Луцької територіальної громади Ігор Гнетньов – у минулому ветеран війни в Афганістані, служив на тій радянській війні як санінструктор. Із 2014 року став військовим медиком у зоні АТО, впроваджував тактичну медицину в полку “Азов”. Пан Ігор добре знає з досвіду, що може чекати людину після участі в бойових діях без належної фізичної та психологічної реабілітації. Відтак Гнетньов був одним із тих, хто створював цей центр у Луцьку, з урахуванням власного шляху у війську та на війні.

Ігор Гнетньов. Фото: “Новинарня

Ортопеди-травматологи, ерготерапевти, реабілітологи, невропатологи, психологи та психіатри, терапевти мовлення, логопед – команда центру працює комплексно і допомагає впоратися із багатьма проблемами, які виникають у поранених бійців. Працюють фахівці також із сім’ями військовослужбовців.

Поранених у боях хлопців у буквальному сенсі ставлять на ноги, допомагають розробляти їм і великі суглоби, і дрібну моторику. Вчать побутовій адаптації після ампутацій чи новим реаліям життя в інвалідному візку. Допомагають повернути втрачені навички або набути нові. Навіть елементарні, на перший погляд, дії – такі, як застібання гудзиків чи взування черевиків – після поранень та тривалого лікування даються багатьом хлопцям нелегко і потребують практики. У Луцьку працюють і над цим.

У центрі дбають також і про ментальне здоров’я бійців та їхніх близьких. Ігротерапія, басейн, цікаве дозвілля (екскурсії, сплави на байдарках чи гончарство) – це теж запорука одужання. Хлопцям та їхнім рідним допомагає ціла команда психологів та психіатрів. Крім того, допомогу надають і родинам загиблих солдатів.

Нині центр реабілітації перевантажений, усі 20 стаціонарних ліжок заповнені. Адже до центру приїжджають поранені військовослужбовці з інших регіонів, де подібних закладів досі не створено. Багато з них мають мінно-вибухові поранення, контузії, втрачені кінцівки та ПТСР (посттравматичний стресовий розлад). Також до центру привозять поранених бійців із місцевих військових госпіталів: удень вони проходять необхідні процедури, а увечері повертаються назад до стаціонару в медзакладі.

Фотогалерея:

Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій (2) Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій (7) Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій (1) Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій (6) Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій (5) Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій (3) Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій (8) Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій (4) Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій (10)
<
>

“Більшість людей уявляють реабілітацію як відпочинок у лісочку, максимум – санаторій із масажем, – каже Ігор Гнетньов. – Але саме поняття реабілітації – це відновлення можливостей, які були втрачені через хворобу чи травму”.

Лікар Гнетньов переконаний: в Україні є гостра потреба в таких закладах, як їхній у Луцьку. Адже колосальна кількість військових, які зараз проходять війну, потребуватиме тривалої та комплексної допомоги.

Читайте також:
Президент Євроради відвідав українських військових у реабілітаційному центрі в Києві

Абсолютна більшість українців уже вважають ветеранами людей молодого і середнього віку

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.