Lockheed Martin готова збільшити виробництво F-16 на тлі війни в України

Виробник літаків F16 Lockheed Martin заявляє, що готовий виконати замовлення, якщо Захід захоче відправити винищувачі в Україну.

Про це в інтерв’ю Financial Times заявив головний операційний директор американської оборонної компанії Френк Сент-Джон.

Френк Сент-Джон вважає, що США не передадуть Україні літаки. Вашингтон побоюється, що вони можуть бути використані для атак на російську територію. Однак, за його словами, існують неофіційні розмови про те, що таку допомогу можуть надати інші країни.

За його словами, Lockheed Martin не бере участі в цих дискусіях, але планує збільшити кількість літаків, які виробляє, якщо відбудуться зміни в домовленостях всередині НАТО.

На думку коментаторів, слідом за рішенням про відправку танків в Україну можна очікувати подальшого обговорення питання про винищувачі, які за певних умов могли б підтримати українські війська.

Як зазначає Financial Times, подальший експорт літаків з країн, які придбали їх у США, має бути схвалений владою у Вашингтоні.

Як і США, Німеччина виключила можливість надання такої допомоги, оскільки не має на озброєнні винищувачів F-16.

Одним з можливих сценаріїв може бути передача літаків іншими країнами-членами, в тому числі країнами колишнього Варшавського договору, в рамках модернізації їхнього повітряного флоту. Це також потребуватиме політичного рішення Вашингтона.

Financial Times нагадує про польську пропозицію передати українцям літаки МіГ-29 в обмін на доукомплектування F-16.

Білий дім відхилив її в березні минулого року, вважаючи, що це призвело б до ескалації.

Літаки F-16 виробництва Lockheed Martin стоять на озброєнні восьми країн-членів НАТО, включаючи Польщу.

Додамо, що за інформацією дипломатичних джерел видання Politico, дискусія про надання Україні у майбутньому західних винищувачів вже почалася.

Читайте також:
“Тепер F16? – Так”. Кулеба і Єрмак натякнули, що прийде за “Леопардами”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна