З Міноборони звільнено директора департаменту закупівель

Директора департаменту закупівель Міністерства оборони України Богдана Хмельницького та заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова було звільнено у зв’язку зі скандалом навколо закупівель продуктів харчування для військовослужбовців.

Про це в середу, 25 січня, повідомила голова комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

“Звільнено директора департаменту закупівель Міністерства оборони Хмельницького і профільного заступника міністра Шаповалова”, – написала Радіна у фейсбуці за підсумками засідання комітету за участю міністра оборони Олексія Резнікова.

За словами міністра, уточнила вона, харчування військових здійснюється за контрактами минулого року.

“Разом із колегами перевіримо документи і ціни. Наскільки я розумію, оприлюднений журналістами документ відповідає додатку до одного з нових контрактів Міноборони, які ще не вступили в силу. Міноборони повідомило, що в цьому та інших контрактах ними виявлено помилки, і для їх виправлення відбуваються перевірки та експертиза цін”, – зазначила Радіна.

Вона зауважила, що ціни в контрактах, які ще не набули чинності і перебувають на експертизах, різні в різних постачальників, проте деякі ціни справді відрізняються від ринкових не на краще.

“Міністерство пояснює це складовими послуги харчування, зокрема транспортними послугами та “припуском” на інфляцію”, – додала вона.

Радіна наголосила, що держава має змінити підхід до закупівель на тлі нинішньої ситуації.

“Держава не має витрачати час і гроші на експертизу цін після укладання угод (і після публічного скандалу чи то справді виявлення помилки). І закупівлю товару можливо і необхідно побудувати так, щоб ціни все ж наближалися до ринкових, а не зростали за рахунок додаткових послуг і ще невідомо чого. Перший крок ми з колегами вже зробили – зареєстрували законопроєкт №8381 щодо повернення певної прозорості в оборонні закупівлі”, – зазначила вона.

Читайте також:
Заступник міністра оборони йде у відставку через скандал із закупівлями продуктів для ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна