Чому Україні так важливі танки “Леопард-2”, “Абрамс”, “Челенджер-2” та що вони змінять? – Бутусов

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор”

Чому Україні так важливі танки “Леопард-2”, “Абрамс”, “Челенджер-2” та що вони змінять? (джерело – FB)

1. Наявність великого боєкомплекту до 120 мм гармат на складах країн НАТО. Танкова гармата калібру 120 мм широко розповсюджена у світі, і запасів у світі багато, вистачить надовго навіть при інтенсивному застосуванні. Це ключове, чому нам потрібні ці танки.

2. Нам [із Німеччини] передають роту найсучасніших танків Leopard 2А6 із сучасною автоматизованою системою управління вогнем, охолоджувальними тепловізійними прицілами, захищеним від перешкод зв’язком та автоматизованою системою управління, яка дозволяє отримувати максимальну інформацію про противника та наші підрозділи. Застосування сенсорів забезпечено надійною допоміжною силовою установкою. Такі танки – одні з найкращих у світі у своєму класі на цей момент. Танків такого класу Росія не має.” Леопард-2А6″ має значні переваги над найкращим російським Т-90М “Прорив” за всіма основними показниками. Інші “Леопарди” є не такими сучасними машинами, але можуть бути модернізовані.

3. Зміна тактики застосування танків. Танки НАТО не призначені для швидкісних “вривів” у посадки, вони набагато важчі, від 60 до 70 тонн проти 45 тонн у танків радянських зразків Т-64, Т-72, Т-80, Т-90. І спроба використовувати їх у якомусь швидкому бліцкригу так само, як танки радянського зразка (тобто всі вперед під супровід артилерії), на донбаському чорноземі буде приречена на поразку. Адже без детальної розвідки місцевості та маршрутів руху танки просто застрягнуть.

Танки НАТО оптимізовані під сучасну тактику пошуку та знищення противника, його екіпаж працює як “мисливець-вбивця”. Тобто для виявлення та спостереження цілей і ураження високоточною гарматою. Танки оптимізовані для знищення противника на найбільш небезпечних ділянках фронту. У танках НАТО екіпаж може воювати тривалий час, там набагато комфортніші умови та максимально висока захищеність людей.

4. Зміна системи експлуатації та ремонту. Це слабке місце нашої армії. Танки НАТО вимогливі до професіоналів, їх не можна довіряти слабко підготовленим танкістам. Якщо порушувати умови експлуатації, не підготувати кваліфіковані екіпажі та ремонтні підрозділи, не мати запасних частин, бодяжити пальне та мастила, танки швидко вийдуть з ладу і застрягнуть усіма своїми 70 тоннами. І евакуювати таку махіну буде вкрай важко, оскільки техніки, яка могла б витягнути такий танк, у нас небагато.

Американські танки M1 Abrams. Фото: Christian Murcock/The Gazette

5. Танки НАТО найкраще оптимізовані для бою в умовах сучасної мережецентричної війни, до якої не готова російська армія. Застосування у комплексі з ефективною тактичною розвідкою, дронами, якісне управління та взаємодія дозволять танкістам на “Леопардах” швидко знаходити та уражати будь-які цілі на полі бою на дальності прямого наведення.

Ці танки можуть стати справжніми захищеними інформаційними хабами, та для цього потрібно забезпечити екіпажам необхідний рівень ситуаційної обізнаності.

6. Абсолютної зброї не існує. Якщо застосування танків НАТО не відповідатиме їхнім характеристикам, вони будуть втрачатись, так само як і будь-які інші танки.

Бойова ефективність та втрати танків НАТО залежать від якості управління на усіх рівнях в першу чергу. Це не радянська та російська зброя, яка проєктувалася як масова. Танки НАТО – це зброя якісної переваги. З якісним управлінням та застосуванням якісні танки будуть домінувати на полі бою.

Читайте також:
Столтенберг закликає посилити Україну танками та важкою технікою, бо РФ планує нові наступи

Контекст

Як повідомляла “Новинарня“, президент США Джо Байден 25 січня офіційно оголосив про намір передати Україні 31 танка M1 Abrams, що дорівнює одному українському батальйону, для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії. Разом із танками Штати “якнайшвидше” забезпечать підготовку українських військових та нададуть запчастини.

Раніше цього дня уряд Німеччини офіційно повідомив про рішення передати ЗСУ основні бойові танки Leopard 2 у кількості двох батальйонів та дозволити реекспорт іншим країнам, які також хочуть зробити це.

На цьому тлі формується “танкова коаліція” для надання Україні “леопардів”. Різні країни заявляють про свої наміри надати ЗСУ танки німецького виробництва. Зокрема, такий запит до Берліна вже спрямувала Польща.

Читайте також:
Норвегія підтвердила намір надати Україні танки Leopard 2A4


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна