Війна знищує час, війна ковтає людський вік без сліду, – Ігор Луценко

Ігор Луценко
військовослужбовець ЗСУ, аеророзвідник, колишній народний депутат України

(FB)

Війна знищує час, війна ковтає людський вік без сліду. Скільки мені зараз років – я не знаю.

Можна геть викинути більшу частину життя, бо воно найменшим звуком не озивається сьогодні. Я народився з першими вибухами російських ракет. Від попереднього мене мені дістався наперед заготовлений автомат, бронежилет, машина і пару дронів.

Як у комп’ютерній грі, я йшов далі, і збирав призи. В мене з’явилося більше дронів і більше зброї, машини і житло знаходилися по ходу сюжету. Але якщо і було щось з минулого, то воно геть щезло.

Якби не реакції інших людей, якби не дзеркала, котрі випадково зблискують у розбитих будинках, то я б не згадував про свій вік. От тільки молоді хлопці чомусь інколи звуть мене на ви, хоч я у їх же віці був всередині настільки ж старший за них, наскільки і зараз.

Спогади виринають у довгих переїздах у розмовах. Виявляється, я встиг побувати у стількох країнах, в одній – мирній і вже минулій – працювати депутатом в парламенті, в іншій – водієм-вантажником. І про свій досвід водія я набагато частіше розповідаю, це набагато їм зрозуміліше за парламент, хоч було за десятки тисяч кілометрів звідси.

А ті, хто їдуть зі мною – що вони встигли? Багато хто з них у своєму житті тільки і бачив, що цю війну.

Але ми зараз однаково живемо, і немає значення, що було. Є значення лише у того, що буде. Світло з майбутнього надто сильне, щоб думати про щось інше.

***

Хіба що, якась пісня, як машинка часу, на секунду переносить у трохи чужі вже спогади, краде мене з цієї війни, і я з того дуже дивуюся. Невже це та сама дитина, що зростала на велосипеді серед літнього Поділля, зараз воює?

Невже той студент з нерозділеними закоханостями, інвестаналітик-початківець чи зухвалий журналіст, отой кар’єрист, який потім зневажив кар’єру ради мотоцикла і вуличних акцій – зараз бойова одиниця української армії? Як могло статися, що все інше, котре такі муки мені створило або таким щастям нагороджувало – все то геть щезло і не має жодного сліду у моєму нинішньому житті?

Читайте також:
“Вогонь іде стіною, суцільним фронтом”. Як росіяни палять наші пшеничні лани, – Ігор Луценко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна