У розпал війни нардеп від “Слуги народу” Халімон придбав елітний маєток у центрі Києва

Народний депутат від “Слуги народу”, заступник керівника фракції Павло Халімон у розпал повномасштабної війни придбав розкішний маєток в елітному районі Києва вартістю мільйони гривень, оформивши його на іншу особу.

Про це йдеться в розслідуванні “Української правди“.

Як дізналися журналісти, договір купівлі-продажу був укладений у червні 2022 року. Згідно з ним, будинок разом із земельною ділянкою площею 10 соток коштував 10 мільйонів 300 тисяч гривень, із яких вартість будинку становила 6,5 мільйона гривень, а ділянки – 3,8 мільйона гривень.

Водночас згідно з сайтами з продажу нерухомості, будинки поблизу Ботанічного саду аналогічної площі коштують близько 50–60 мільйонів гривень.

УП дізналася, що продавцем був митрополит Переяславський і Вишневський Православної церкви України Олександр Драбинко. У письмовій відповіді на запитання про обставини продажу він повідомив, що продажем маєтку займався його брат через ріелтора.

Хто саме був покупцем, Драбинко нібито не цікавився, оскільки не користувався цією нерухомістю з 2013 року.

Владика визнав, що продав дороге обійстя за “значно заниженою ціною”, оскільки ту ціну, яку за нього просили, “ніхто не давав із багатьох причин”.

“Продав занадто дешево, оскільки категорично потрібні були гроші, тим паче розпочалась війна. Будинок втратив свою цінність, і навіть говорили, що взяли б його під знос ради землі”, – зазначив Драбинко, додавши, що будинок прийшов у занепад, бо в ньому давно ніхто не жив, і до того ж була пожежа.

“Фактично для проживання його необхідно переробляти було повністю”, – зазначається у відповіді митрополита.

Згідно з даними у закритому реєстрі, новим власником будинку є не народний депутат Халімон, а громадянка Котеленець Анастасія Миколаївна.

Про Котеленець практично немає інформації у мережі, крім закритого акаунту в Instagram. Водночас, за даними УП, 2021 року у її власності з’явилося 45 земельних ділянок у Чернігівській області загальною площею близько 80 гектарів.

Також журналісти УП з’ясували, що Халімон дійсно постійно проживає в елітній нерухомості на Печерських пагорбах.

Виданню не вдалося отримати коментар ні від Халімона, ні від Котеленець: почувши запитання, обоє кинули слухавку.

Халімон обіймає посаду заступника керівника фракції “Слуга народу” та заступника керівника парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики, він також є головою Чернігівської обласної організації партії “Слуга народу”.

Реакція партії

Після появи матеріалу УП голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що Павло Халімон буде звільнений із посади заступника.

“Якщо ти народний депутат і маєш пару зайвих мільйонів гривень, то ти повинен допомогти своїй країні. Це твій обов’язок”, – написав Арахамія в Telegram.

“Тому, звичайно, етична складова цього вчинку суперечить нашим цінностям і нашому баченню того, чим під час війни має займатися народний депутат.

За це Павло Халімон буде звільнений із посади заступника голови нашої фракції”, – додав він.

Він також додав, що щодо інших форм відповідальності “Слуга народу” закликає правоохоронні органи розпочати розслідування і дати юридичну оцінку цим подіям.

“Якщо було порушено закон – значить за це потрібно понести покарання”, – додав керівник фракції СН.

Хто такий Павло Халімон

Павло Халімон народився 10 червня 1983 року в Чернігові. Закінчив Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого, факультет підготовки кадрів для органів прокуратури.

Займався бізнесом (торгівля пальним, вирощування зернових культур).

Також працював начальником реєстраційної служби Прилуцького міжрайонного управління юстиції в Чернігівській області.

У 2014 році балотувався на посаду міського голови Прилук, у 2015-му – в Чернігівську облраду від партії “Наш край”.

В антикорупційних розслідуваннях прізвище Павла Халімона вперше пролунало у 2020 році. Тоді журналісти-розслідувачі з програми “Схеми” опублікували записи, на яких депутат домовляється з аграрним бізнесменом про співпрацю на вигідних умовах. Того разу бізнесмен звинуватив депутата у вимаганні задля створення сприятливих умов для ведення бізнесу.

До початку повномасштабної війни з РФ, у лютому 2022 року, Національне агентство з питань запобігання корупції повідомляло, що за результатами проведеного моніторингу способу життя посадовців розпочало перевірку декларації Халімона.

Павло Халімон із Володимиром Зеленським

Про свій шлях у велику політику Халімон розповідав у 2019 році в ефірі “Суспільне. Чернігів” таке:

“Що стосується того, як я потрапив до команди Володимира Зеленського, – це досить давня історія. Вона почалась ще 2014 року. Я професійно займаюсь хокеєм, і одного дня до нас на лід завітали представники “Кварталу”. І вони знімали комедійний ролик… Після того, як я дізнався, що Володимир Зеленський буде йти в президенти України, я до нього зателефонував і запропонував свою допомогу”.

Читайте також:
Депутату від “Слуги народу” висунули підозру через недостовірне декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна