Росія висилає посла Естонії та забирає свого посла в Таллінні

Росія зобов’язала посла Естонії Маргуса Лайдре виїхати з країни до 7 лютого. При цьому Москва відкликає свого посла у Таллінні.

Про це йдеться у заяві МЗС РФ, оприлюдненій опівдні 23 січня.

Дипломатичне відомство країни-агресора заявило, що Естонія “цілеспрямовано зруйнувала увесь комплекс відносин з Росією”, а нещодавно різко скоротила склад російського посольства.

“Як захід у відповідь, російська сторона ухвалила рішення про зниження рівня дипломатичного представництва в обох країнах до тимчасового повіреного у справах. 23 січня до МЗС Росії викликали посла Естонії Маргуса Лайдре. Йому висловили рішучий протест у зв’язку з діями естонської влади. Послу Естонії потрібно залишити РФ 7 лютого 2023 року”, – заявили в МЗС РФ.

Контекст

У середині січня Естонія вирішила скоротити кількість працівників російського посольства в Таллінні. З 1 лютого в країні зможуть працювати тільки вісім дипломатів (замість 21) і 15 членів адміністративного, технічного та обслуговуючого персоналу (замість 23).

Колишній посол Естонії та ексміністр закордонних справ, нині депутатка Європейського парламенту Марина Кальюранд закликала з ініціативи Естонії відкликати свого посла у Москві та вислати російського, тому що це було б правильним політичним сигналом.

Естонія є одним із найактивніших союзників України у НАТО та надає Києву значну кількість зброї (відносно своїх ресурсів).

Читайте також:
Естонія передає всі свої 155-мм гаубиці Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна