Польща приготувала “нестандартне рішення” щодо надання Україні танків Leopard 2

Польща має намір найближчим часом почати підготовку українських танкістів до експлуатації важких танків Leopard 2, фактично ще до прийняття німецького рішення про передачу танків цього типу Києву.

Про це 21 січня в ефірі телеканалу TVN24 заявив голова Бюро міжнародної політики у канцелярії президента Польщі Марцін Пшидач.

Президентський міністр зазначив, що нестандартними діями Польщі може бути підготовка українських військовослужбовців ще до початку ухвалення рішень про передачу танків Leopard 2 Україні.

“Це відбуватиметься найближчим часом. На польських танках, а також танках інших наших партнерів, навчатимуться українські офіцери та сержанти, адже немає часу чекати”, – сказав Пшидач.

“Я припускаю, що це буде в перспективі днів, а не місяців”,- зазначив Марцін Пшидач.

Він додав, що треба готуватися до чергового наступу Росії, який уже близько. Та що самою сміливістю українці не переможуть ворога – їм потрібне сучасне озброєння, і союзники мають його надати Україні.

Читайте також:
Німецькі депутати критикують зволікання Шольца з поставкою танків для ЗСУ

Контекст

Як інформувала “Новинарня“, 20 січня міністр оборони Німеччини Бориса Пісторіус заявив, що західні союзники не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 на зустрічі у форматі “Рамштайн”. Щодо цього немає дозволу німецької влади, яка, крім того, не дозволяла і реекспорт “леопардів” німецького виробництва іншими країнами, які ними володіють. Водночас Пісторіус доручив міністерству підготуватися до “дня, який, можливо, настане”, та провести інвентаризацію танкового парку.

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький натякав, що Варшава може передати Україні роту танків німецького виробництва без згоди Берліна, якщо чекатиме погодження надто довго. Президент РП Анджей Дуда повідомляв, що Польща вже прийняла рішення надати Україні свої “леопарди”, але в межах міжнародної коаліції.

Раніше федеральний канцлер Олаф Шольц назвав умовою постачання “леопардів” ЗСУ таке ж рішення США з їхніми “абрамсами”.

20 січня високопосадовець адміністрації президента США в розмові з групою журналістів на умовах анонімності заявив, що Сполучені Штати дотримуються свого рішення не надавати танки M1 Abrams Україні, оскільки вони дорогі та складні в обслуговуванні (мають складний газотурбінний двигун).

Експерти називають причиною зволікання Шольца психологічне несприйняття того, як німецькі танки можуть знову воювати проти Росії. Такої ж готовності нібито немає і в більшості німецьких виборців.

Читайте також:
“Звільніть леопардів!” У Берліні сотні людей вимагають від уряду надати Україні танки. ВІДЕО

Україна зможе розблокувати останні дві позиції західної збройної допомоги, – Кулеба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна