“Дехто дуже не хотів, щоб Україна перемогла”: Буданов розповів, що знає всіх співробітників СБУ, які “стратили” Кірєєва

Штатного співробітника Головного управління розвідки Міноборони Дениса Кірєєва вбили в автомобілі Служби безпеки України й викинули його труп на вулицю перед тим, як він мав їхати до Гомеля із завданням затягувати переговори з Росією.

Про це розповів начальник ГУР Кирило Буданов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Він зазначив, що не може розкривати подробиць убивства Кірєєва, бо триває розслідування в цій справі, яке веде ДБР. Проте “знає усіх”, хто був в авто, де загинув переговорник, і переконаний, що Кірєєв не був подвійним агентом.

“Я поділяю думку і вірю фактам, що пан Кірєєв був вбитий в автівці СБУ, коли вони (співробітники СБУ) провели захід щодо цієї особи. Цей факт зафіксовано, це є в матеріалах розслідування. Все інше – розслідування веде ДБР. Я не маю права коментувати цю інформацію. Те, що його вбили в цій автівці співробітники – це факт”, – наголосив Буданов.

За словами Буданова, Кірєєв був не агентом ГУР МОУ, а штатним співробітником. На запитання журналістів, як так сталося, що ГУР не змогла захистити свого агента, він наголосив:

“Ніхто не очікував такої реакції від тих людей, які це провели. Ми ж не займаємося охороною своїх власних сил і засобів, скажімо, від поліції, НАБУ або СБУ. Це нонсенс!”

Також Буданов зауважив, що “страшні випадки” вже траплялися: “Не такі страшні, як цей. Але проблеми були й раніше”.

“І коли під’їхала автівка, з якої вистрибнули бійці “Альфи” і співробітники Департаменту контррозвідки СБУ та сказали пересісти в цю автівку, сам пан Кірєєв сказав своїм охоронцям, офіцерам, які його супроводжували – а його тоді супроводжували ще два співробітники Департаменту внутрішньої безпеки нашої, – що “спокійно, це співробітники СБУ, вони хочуть щось у мене запитати”, – розповів очільник ГУР.

Начальник ГУР наголосив, що Кірєєв не був подвійним агентом:

” Я, як керівник спецслужби, впевнений, що людина, яка була нашим співробітником, не була шпигуном. Це, по-перше. По-друге, я пана Кірєєва особисто знаю з 2009 року. Він багато років співпрацював з усіма колишніми керівниками нашої структури… І вагомим, на мою думку, моїм аргументом буде те, що він проходив усі перевірки тут, у тому числі й на детекторі брехні. Це теж документовано, записано і все лежить тут в архівах”.

За словами Буданова, Кірєєв був “закритим співробітником”. І до СБУ його викликали просто з кабінету начальника ГУР.

“За приблизно 200 метрів до центральної будівлі СБУ (він туди виїжджав) виїхав бус, тобто просто вирвався на зустрічну, вибігли співробітники “Альфи” з криками “Це СБУ!”, вийшли оперативники, вони сказали, що вони з СБУ. Це проводили затримання в такій формі.

Кірєєв сказав усім зупинитися. Потім його пересадили в мікроавтобус, який поїхав не в цю центральну будівлю, а за кілька кварталів. Потім сталося те, що сталося… І його тіло випало з цього мікроавтобуса. Ось факти. Чому вони не поїхали у будівлю СБУ? На це питання нехай відповідає слідство”, – зазначив Буданов.

Він також розповів, що “чудово знає всіх людей, які стратили Кірєєва”.

На запитання, чи розмовляв він про цей інцидент із тодішнім головою СБУ Іваном Бакановим, Буданов підтвердив, що так. І що це була його остання розмова з Бакановим, який “не зміг нічого толком пояснити”.

Буданов додав, що після візиту до СБУ Кірєєв мав сісти на потяг і їхати у білоруський Гомель, де тоді проводилися переговори з Росією.

“Оскільки людина вже загинула, ми можемо про це казати: головне завдання, яке ми йому поставили – це затягнути процес для того, щоб виграти час. Оскільки пан Кірєєв особисто знав двох осіб з того переговорного процесу, які представляли російську сторону”, – пояснив очільник ГУР МОУ.

“Я можу висловити абсолютно свою суб’єктивну думку. Ще раз хочу це підкреслити: у того, хто це навмисно зробив, було на меті не допустити того, щоб ми втрутилися в чужу гру і затягнули цей процес для того, щоб дозволити нашим ЗСУ, скажімо так, зробити певні дії по відсічі ворога. ​

Якщо ви пам’ятаєте ті події, то тоді ситуація була близька до критичної. Думаю, ви гарно маєте це пам’ятати. І була певна кількість людей, яка, скажімо так, не дуже хотіла, щоб Україна перемогла. Це моя особиста думка”, – наголосив Буданов.

На уточнююче запитання він відповів, що говорить про людей передусім з української сторони.

Коли Буданова запитали, чому він саме зараз “підняв” цю історію й почав розповідати про обставини загибелі Кірєєва, начальник Головного управління розвідки відповів:

“Моя мотивація дуже проста. Я зараз вимушений це все коментувати, у тому числі спілкуватися з вами, бо пішла серйозна інформаційна хвиля і пішла дуже серйозна хвиля по протидії.

З протидією я в принципі звик жити. Це ніяк мені життя не затьмарює, як то кажуть. Проте паплюжити пам’ять нашого героя не дозволю нікому! Ось і все”.

Як писала “Новинарня“, впливове американське видання The Wall Street Journal, спираючись на фінансові й розвідувальні документи та інші зібрані матеріали повідомило, що Кірєєв напередодні вторгнення Росії попереджав українську розвідку про плани Москви захопити Київ. Зокрема, він розвивав зв’язки з європейськими розвідувальними службами, а також із російськими військовими та урядовцями і потім доповідав керівнику ГУР Кирилу Буданову. За словами Буданова, інформація Кірєєва дала Україні кілька дорогоцінних годин, щоб перекинути війська і захистити Київ з боку аеродрому в Гостомелі.

Буданов сам запропонував Кірєєву взяти участь у переговорах між Україною та РФ. Убили Кірєєва 5 березня в Києві представники СБУ, звинувативши у зраді.

Після цього ГУР назвало Кірєєва своїм агентом, а президент Володимир Зеленський підписав документи про його нагородження посмертно медаллю за “винятковий внесок у захист державного суверенітету та державної безпеки”.

Його поховали поруч із першим міністром закордонних справ України на Байковому кладовищі в Києві.

Читайте також:
Подоляк пояснив убивство ГУРівця Кірєєва СБУ “поганою координацією” силовиків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна