“Американцям не доводилося робити такий вибір із 1865 року”: ISW пояснив доцільність оборони Бахмута

Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією, незважаючи на значні втрати, яких зазнають українські війська.

Про це йдеться у висновках американського Інституту вивчення війни (ISW), оприлюднених у звіті 21 січня.

“Оборона Бахмута, ймовірно, є стратегічно обґрунтованою, незважаючи на ціну, яку платить Україна. Хоча витрати, пов’язані з продовженням оборони Бахмута, значні та, ймовірно, включають альтернативні витрати, пов’язані з потенційними контрнаступальними операціями в інших місцях, Україна заплатила б значно більшу ціну, якби дозволила російським військам легко взяти Бахмут”, – зазначено в аналітиці ISW.

“Сам по собі Бахмут не має оперативного або стратегічного значення, але якби російські війська взяли його відносно швидко та легко, вони могли б розраховувати на розширення наступальних операцій, які змусили б Україну будувати поспішні оборонні позиції на менш сприятливій місцевості”, – вважають експерти.

Аналітики ISW зазначили, що ЗСУ раніше використовували аналогічну модель поступового виснаження росіян на Луганщині.

“На початку літа 2022 року російські війська впродовж кількох місяців намагалися прорвати ефективну українську оборону в Сєвєродонецьку і Лисичанську. Росіяни захопили Лисичанськ тільки після організованого відходу українських військ із цього району. Однак захоплення Лисичанська та адміністративного кордону Луганської області виявилося оперативно несуттєвим для російських сил, а кінцевим результатом української оборони цього регіону стало вимушене згортання російського наступу на Луганщині, що призвело до загальної стагнації російських наступальних операцій на Донбасі влітку та восени 2022 року”, – сказано у звіті ISW.

Аналітики вважають, що оборона Бахмута Україною, ймовірно, сприятиме аналогічному результату для ворога. Адже російські сили перекидають у цей район живу силу і техніку з травня 2022 року та поки що не досягли будь-яких оперативно значущих успіхів, які б серйозно загрожували українській обороні цього району.

ISW і надалі вважає, що ЗСУ сили ефективно стримують російські війська і техніку в районі Бахмута, тим самим стримуючи здатність Росії вести наступальні дії на інших напрямках.

“Не слід також відкидати “політичний” розрахунок легковажно поставитися до оборони Бахмута – тоді російські сили зайняли б понад 100 тис. кв. кілометрів території України, зокрема численні українські міста, що спричинило б звірства проти українських мирних жителів на окупованих територіях. Для політичних і військових лідерів цілком розумно зважувати на ці фактори, визначаючи, чи утримувати, чи поступатися… Американцям не доводилося робити такий вибір із 1865 року, і їм не слід зневажати міркування, які були б цілком реальними для них, якби американські міста зіткнулися з такими загрозами”, – зауважує ISW.

Контекст

Напередодні французьке інформагентство AFP з посиланням на умовах анонімності на американського високопосадовця повідомило, що США радять українському керівництву зосередити увагу на контрнаступі на півдні, а не на боях за Бахмут на Донеччині.

Німецька розвідка інформувала, що в боях біля Бахмута Україна щодня втрачає “тризначну кількість” бійців.

Читайте також:
У боях за Бахмут загинув колишній “морський котик” зі США Деніел Свіфт

Під Бахмутом загинув бойовий медик Григорій Цехмістренко – громадянин Канади з українським серцем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна