У Швеції двом “кротам” винесли жорсткі вироки за шпигунство на Росію

Суд у Швеції визнав винними братів іранського походження, яких звинуватили у шпигунстві на користь Росії і створенні загрози для безпеки Швеції. Старшого з них засудили до довічного позбавлення волі.

Про це 19 січня повідомив канал SVT.

Окружний суд Стокгольма визнав 42-річного Пеймана Кіа та 35-річного Паяма Кіа винними у шпигунстві з обтяжуючими обставинами. Суддя постановив, що брати “поза сумнівом, спільно та у консультаціях, несанкціоновано та в інтересах Росії і ГРУ РФ добували, передавали й розголошували інформацію, розкриття якої іноземній державі шкодило національній безпеці Швеції”.

Пеймана Кіа засудили до довічного, Паяма – до 9 років і 10 місяців тюремного ув’язнення.

Старший брат раніше служив у збройних силах і шведській спецслужбі Säpo та обіймав вагомі посади. У жовтні 2021 року його затримали першим, згодом – і молодшого брата. Невдовзі їм висунули звинувачення у шпигунстві з обтяжуючими обставинами.

Судовий процес почався у листопаді 2022 року і проходив за зачиненими дверима та зі значними заходами безпеки через характер інформації, що озвучувалася під час нього.

“Пейман Кіа з повним розумінням шкідливих наслідків своїх дій добував, передавав і розкривав Російській Федерації інформацію, розкриття якої створює загрози для нацбезпеки Швеції. Відтак покаранням має бути довічне позбавлення волі”, – ідеться в комюніке суду.

Одним із доказів став комп’ютер Пеймана Кіа, вилучений під час обшуку, на якому виявили дві шифрувальні програми та сліди 15 зовнішніх запам’ятовуючих пристроїв. На допиті Kia стверджував, що шифрування використовувалося для захисту його особистих даних і зображень, чому суд не повірив.

Брати також мали великі суми грошей і готівки. Серед іншого вони обмінювали долари на шведські крони. За даними розслідування, Пейман Кіа та його дружина також витратили великі суми на покупки та ресторани.

Серед доказів проти Паяма Кіа, який передавав документи та отримував гроші у період 2014-2019 років, є цифрові повідомлення та записки, адресовані, серед іншого, для Головного розвідувального управління генштабу ЗС Росії.

На думку суду, сліди його пошуків в інтернеті також показують, що він намагався приховати докази, шукав різні способи видалення додатків, файлів і зображень, а також фрази “зникнути у Швеції” і “триматися подалі від закону”.

За словами адвоката братів Кіа, вироки будуть оскаржені.

Читайте також:
Швеція надає Україні близько 50 БМП та гаубиці Archer

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна