Росія била по Києву 14 січня зенітними ракетами 48Н6ДМ, що дістають на 230 км, – ЗМІ

Росія завдавала удару по Києву 14 січня зенітними ракетами 48Н6ДМ із комплексу С-400, ймовірно з території Білорусі. Це означає, що під загрозою аналогічних, вкрай небезпечних невибіркових ударів перебуває цілий ряд міст України на значній віддалі від кордонів чи лінії фронту.

Про це пише видання Defense Express, яке з власних джерел отримало фото уламків цих зенітних ракет.

Знімки дозволяють “без жодних варіантів їх ідентифікувати як 48Н6ДМ через нанесені маркування”, пише видання.

Попри те, що раніше ворог вже неодноразово застосовував по українських містах системи ППО С-300, йшлося про ракети 5В55, які мають меншу доведену дальність польоту та меншу бойову частину.

“Ракета 48Н6ДМ, яка не знаходиться на озброєнні ЗСУ, має більшу бойову частину, а головне – дальність польоту. Для 5В55 дальність ураження повітряних цілей становить до 75 км, а вага бойової частини – 133 кг. У 48Н6ДМ – 250 км та 180 кг відповідно”, – пише профільний сайт.

За висновком експертів “ДЕ”, пусковим районом для пуску ракет 48Н6ДМ із комплексу С-400, з максимальною долею вірогідності, є територія білоруського аеродрому “Зябровка”, який розташований під Гомелем, всього у 20 км від кордону з Україною. Саме цей аеродром у Білорусі уже офіційно фігурував як пусковий район С-300 для ударів по наземних об’єктах у Чернігівській області.

“Доведена дальність пуску 48Н6ДМ у ролі ракети “земля-земля” становить від 230 км, і цей показник можливо вважати “від”. Ця зона ураження дозволяє тримати під прицілом з території Білорусі не тільки столицю України, але й такі міста, як Житомир, Рівне, Луцьк та Львів”, – зазначає видання.

Аналітики вказують на те, що серед уламків ракет, які ворог застосував ще у грудні, також були знайдені елементи 48Н6ДМ. Тобто росіяни почали застосовувати по Україні С-400 систематично.

“Важливо зазначити, що використання зенітних ракет для ударів по землі передбачає їх пуск за балістичною траєкторією. І їхня перехоплення потребує комплексів протиракетної оборони, таких як Patriot PAC3 з кінетичними перехоплювачами MSE”, – пише “Дефенс експрес”.

З огляду на величезну максимальну швидкість ракети 48Н6ДМ – 2,5 км/с, політ на 230 км займає лише декілька хвилин. Все це потребує адекватної реакції на сигнал повітряної тривоги.

Як відомо, через те, що ППО ЗСУ не встигла вчасно відреагувати, вранці 14 січня в Києві спершу пролунали вибухи, а вже потім – сигнал повітряної тривоги.

“Враховуючи механізм наведення ракети 48Н6ДМ у режимі “земля-земля”, який, як і у 5В55 – радіокомандний, тобто для точності удару необхідно мати пряму радіолокаційну видимість між РЛС та ракетою, при дальності пуску 230 км управління ракетою втрачається на висоті приблизно 3 км. Далі ракета просто падає приблизно у район цілі за інерціальною системою навігації. Зенітні ракети 48Н6ДМ оснащені “контактним підривачем”, який реагує на проходження поряд з повітряною ціллю. У випадку удару по наземній цілі він може спрацювати ще на незначній висоті або під час контакту з поверхнею”, – зазначає видання.

Маса ракети 48Н6ДМ та її швидкість, разом із розміром бойової частини, дозволяє у випадку потрапляння у житловий будинок легко пробити стіни чи дах та завдати значних руйнувань. У випадку підриву на незначній висоті – уразити готовими уламками цивільне населення.

Точність не дозволяє говорити про вибір для удару конкретного об’єкта і ціллю для атаки РФ може бути лише місто загалом. Таким чином, пуски з комплексів С-400 ракетами 48Н6ДМ становлять величезну загрозу для цивільних.

Читайте також:
Під час ранкової атаки Києва росіяни застосували зенітні ракети типу С-300/400, – ПС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна