Подоляк пояснив убивство ГУРівця Кірєєва СБУ “поганою координацією” силовиків

Учасник весняного переговорного процесу з Росією, радник керівника офісу президента Михайло Подоляк заявив, що вбивство одного з консультантів української делегації, розвідника Дениса Кірєєва, якого СБУ звинуватила в держзраді, пояснюється з поганою координацією українських спецслужб на початку війни.

Про це Подоляк сказав 19 січня в інтерв’ю латвійському виданню Delfi, після того як про вбивство ГУРівця Кірєєва написав Wall Street Journal.

“Він мав стосунок до Головного управління розвідки, а його вбивство було пов’язане з тим, що не було єдиної координації між силовими структурами. Були певні претензії до нього з одного боку, з іншого – не встигли ці претензії врегулювати в діалоговому форматі”, – сказав Подоляк.

“Це не пов’язано з роботою делегації і з переговорним процесом. Він не був агентом Росії”, – додав він.

За словами Подоляка, Росія згодом спробувала виставити Кірєєва своїм агентом, проте він не був пов’язаний із ворогом.

У пресслужбі СБУ наразі повідомили, що не можуть коментувати вбивства Кірєєва, тому що провадження веде ДБР.

Як писалаНовинарня“, впливове американське видання The Wall Street Journal, спираючись на фінансові й розвідувальні документи та інші зібрані матеріали повідомило, що Кірєєв напередодні вторгнення Росії попереджав українську розвідку про плани Москви захопити Київ. Зокрема, він розвивав зв’язки з європейськими розвідувальними службами, а також із російськими військовими та урядовцями і потім доповідав керівнику ГУР Кирилу Буданову. За словами Буданова, інформація Кірєєва дала Україні кілька дорогоцінних годин, щоб перекинути війська і захистити Київ з боку аеродрому в Гостомелі.

Буданов сам запропонував Кірєєву взяти участь у переговорах між Україною та РФ. Убили Кірєєва 5 березня в Києві представники СБУ, звинувативши у зраді.

Після цього ГУР назвало Кірєєва своїм агентом, а президент Володимир Зеленський підписав документи про його нагородження посмертно медаллю за “винятковий внесок у захист державного суверенітету та державної безпеки”.

Його поховали поруч із першим міністром закордонних справ України на Байковому кладовищі в Києві.

Читайте також:
ГУР МОУ назвало загиблого “переговорника” Кірєєва своїм співробітником

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна