Країна, від якої очікували менш всього, надала для ЗСУ третину боєприпасів та 40% палива, – ЗМІ

Німецьке видання Die Welt опублікувало власне розслідування, присвячене тому, як Болгарія надавала критично важливу допомогу Україні у перші місяці повномасштабного вторгнення РФ. Так, саме Болгарія у перші півроку війни передала для ЗСУ 30% всіх боєприпасів та 40% всього необхідного палива, які були необхідні нашому війську на той момент.

Про це йдеться в публікації видання Politico.

Для перевалки болгарських ресурсів для України використовувався польський Жешув транзитом через територію Румунії.
Формально постачальниками виступали фірми-посередники із Заходу, обсяг фактичних поставок перевищив 2 мільярди євро.

Автори розслідування зазначають, що настільки масштабна допомога для України від Болгарії стала можлива лише завдяки політичній волі уже екс-прем’єр-міністра Болгарії Кирила Петкова. Бо, наприклад, 70% населення Болгарії виступали проти допомоги Україні, щоб не бути втягнутими у війну. А перші 4 дні повномасштабного вторгнення уже колишній міністр оборони Болгарії повторював слова Кремля, що “ніякої війни в Україні нема”, тому його довелось попросити “на вихід”.

Безпосередні поставки боєприпасів радянських калібрів із Болгарії стартували у квітні 2022 року. Це були саме нові снаряди та постріли, виготовлені на приватних підприємствах болгарського ОПК.

Формально все виглядало так, що приватні компанії із Заходу просто викуповували нові снаряди у своїх “колег” з Болгарії, просто вивозили “товар” вантажівками і транспортними літаками в Польщу. Уряд Болгарії робив вигляд, що він ні про що не знає.

Тому так і виглядало, що офіційна Софія не дає нашій країні ніякої військової допомоги. Поставки боєприпасів стартували у квітні 2022 року, після особистого візиту глави МЗС України Дмитра Кулеби до Болгарії.

У тому ж квітні 2022 року й почались поставки дизельного палива для бронетехніки ЗСУ із Болгарії. Парадоксальним чином виробником цього пального виявився завод “Лукойлу” в Болгарії, над яким “господарі” з Москви втратили операційний контроль, але котрий і на той момент мав “відкатані” ланцюжки постачання нафти.

Петков заявляв журналістам Die Welt, що менеджмент та працівники заводу “Лукойла” в Болгарії засудили вторгнення Кремля в Україну. Тому тут було начебто достатньо лише “попросити” постачати “надлишки” своєї продукції для Збройних Сил України.

Тому власне Болгарія й просила в листопаді 2022 року у Єврокомісії виняток з “нафтового ембарго” проти РФ, щоб мати можливість й далі постачати пальне для ЗСУ, стверджує Die Welt.

Болгарія мала усі мотиви приховувати обсяги реальної допомоги для України. Бо РФ і так постійно намагалась “покласти” критичну інфраструктуру цієї країни за допомогою кібер-атак. Іноді рашисти досягали своєї цілі, і болгари мали складнощі з виплатами пенсій, бо “лежали” усі фінансові системи. Або ж перебої з електрикою, бо енергосистеми також ставали об’єктами кібер-атак.

Читайте також:
Болгарія стала одним із найбільших непрямих постачальників зброї в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна