Дев’ять країн підписали Талліннську декларацію про безпрецедентну військову допомогу Україні

Міністри оборони та представники міністерств оборони дев’яти країн Європи підписали “Талліннську декларацію”, в якій міститься зобов’язання щодо значних обсягів подальшої військової допомоги Україні у її війні з російськими агресорами.

Як передає “Європейська правда”, декларацію в четвер, 19 січня, підписали міністри оборони Великої Британії Естонії, Латвії, Литви та Польщі, а також представники МО Данії, Нідерландів, Словаччини та Чехії. Їхня зустріч відбулася напередодні чергових зборів Контактної групи з питань оборони України в Рамштайні.

У документі підписанти засуджують “атаки Росії, спрямовані на тероризування українського народу, зокрема навмисні атаки на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, що можуть бути воєнними злочинами”.

“Разом ми продовжимо підтримувати Україну в її переході від опору до вигнання російських військ з української землі. Об’єднуючи зусилля членів і партнерів Альянсу, ми гарантуємо, що глобальна військова підтримка буде максимально стратегічною і скоординованою”, – йдеться в декларації.

Підписанти зазначають, що новий рівень підтримки України вимагає надання танків, систем протиповітряної і протиракетної оборони, які діють разом із дивізійними артилерійськими групами, і “подальшим глибоким високоточним вогнем, що дозволяє цілеспрямовано уражати російські логістичні й командні вузли на окупованій території”.

“Тому ми зобов’язуємося спільно продовжувати надавати безпрецедентну допомогу, зокрема основні бойові танки, важку артилерію, засоби протиповітряної оборони, боєприпаси та бойові машини піхоти для оборони України”, – підкреслюють підписанти “Талліннської декларації”.

Вони закликали інших членів Північноатлантичного альянсу і партнерів “наслідувати свій приклад і якнайшвидше надати свої власні заплановані пакети підтримки задля забезпечення перемоги України на полі бою у 2023 році”.

Раніше окремі учасники “Талліннської декларації” оголосили про свої пакети військової допомоги Україні. Данія передасть Україні 19 самохідних артилерійських установок CAESAR; Естонія та Литва анонсували рекордні пакети допомоги; а Британія, серед іншого, передасть Україні 600 ракет Brimstone.
Додаткові оголошення військової допомоги очікуються на засіданні Контактної групи з питань оборони України, яке відбудеться 20 січня на американській авіабазі “Рамштайн” у Німеччині.

Читайте також:
Україна зможе розблокувати останні дві позиції західної збройної допомоги, – Кулеба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна