На Волині винесли вирок психіатрові з ВЛК, який взявся допомогти ухилянту

На Волині суд оштрафував психіатра Маневицької лікарні за виманювання 1800 доларів у чоловіка з Полтавщини, який ухилявся від мобілізації та прагнув виїхати за кордон.

Своє рішення Луцький міськрайонний суд виніс 13 січня.

Згідно з судовим рішенням, ухилянт домовився з лікарем, щоб той посприяв з виготовленням довідки про непридатність до військової служби. Спочатку він віддав психіатрові частину суми – 100 та 1200 доларів, які той нібито мав передати двом лікарям обласної психіатричної лікарні.

Того ж дня чоловік віддав психіатру решту – 500 доларів, однак після цього лікаря затримали поліцейські.

При цьому ухилянт сам завчасно звернувся до правоохоронців, бо запідозрив медика в шахрайстві. Адже чоловік не отримав довідки і залишився “придатним”.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за трьома статтями Кримінального кодексу.

Суд визнав психіатра невинним за двома статтями – незаконне переправлення осіб через кордон та підбурювання до давання хабара.

У підсумку суд визнав лікаря винним лише за статтею про шахрайство та обрав мінімальне покарання – 34 тисячі гривень штрафу.

Сам ухилянт під час судового засідання зізнався, що на Волинь приїхав із Полтавщини у травні 2022 року. Він тимчасово проживав у смт Маневичі й шукав можливість виїхати з України, хоча в умовах воєнного стану не має на це права. Однак це не зупинило чоловіка. За порадою знайомого він звернувся до лікаря-психіатра КНП “Маневицька багатопрофільна лікарня”, який входить до військово-лікарської комісії.

Обвинувачений лікар – уродженець м. Камінь-Каширський, що має на утриманні трьох дітей – у суді лише частково визнав свою провину, сказавши, що виманював гроші для власного збагачення, а виконувати обіцянки не збирався.

Про визнання переселенця непридатним до військової служби він нібито ні з ким не домовлявся, просто консультував потерпілого, як себе поводити, що розповідати лікарям. Коштів жодному з лікарів не передавав та не мав такого наміру, так як хотів їх всі привласнити. Повноважень вплинути на рішення комісії він також нібито не мав.

“Своїми словами та поведінкою (…), він намагався переконати потерпілого, що може вирішити ці питання, робив це, щоб надати більше пафосу та щоб потерпілий не сумнівався у тому, що він розповідав”, – ідеться у вироку.

Зізнавшись суто в шахрайстві, психіатр звинуватив ухилянта у “провокаціях”, які й “змусили піти на злочин”.

У підсумку суддя виправдала психіатра за статтями про переправлення осіб через кордон та про отримання хабара. Арешт, накладений на його майно, скасовано.

“Обвинувачений не мав реального наміру сприяти у наданні ухилянту відповідного документу, який би усував законні перешкоди для виїзду за кордон. Він не міг самостійно поставити такий діагноз та видати відповідний документ; він ні з ким, хто був уповноважений на прийняття такого рішення, про це не домовлявся, тому кваліфікація його дій за вказаною статтею також виключається”, – наголошується у вироку Луцького міського районного суду.

Водночас потерпілому ухилянту суд постановив повернути 1,8 тисячі доларів.

Станом на 18 січня вирок ще не набрав законної сили. Сторони можуть оскаржити його в апеляційному суді  впродовж 30 днів.

Читайте також:
Шестеро ухилянтів загубилися на кордоні в Карпатах – двох шукають третій день

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна