МАГАТЕ відкрило місії на Південноукраїнській та Рівненській АЕС

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відкрив постійні місії організації спершу на Південноукраїнській, а потім на Рівненській АЕС.

Про це він повідомив на сторінці у Twitter.

За словами Гроссі, невдовзі постійні місії МАГАТЕ з’являться на всіх українських АЕС, щоб “зменшити ядерну небезпеку” під час війни.

“Сьогодні (17 січня) я запустив місію підтримки та допомоги МАГАТЕ на Рівненській АЕС. Найближчими днями у нас будуть команди на всіх українських АЕС. Вони нададуть технічну допомогу та допоможуть зменшити ядерну небезпеку під час тривалого конфлікту”, – написав голова МАГАТЕ ввечері у вівторок.

Напередодні, в понеділок, 16 січня, команда МАГАТЕ на чолі з генеральним директором Гроссі прибула на майданчик Південноукраїнської АЕС для презентації такої ж місії.

“Під час підняття прапору МАГАТЕ над майданчиком станції Рафаель Гроссі відзначив важливість постійної місії інспекторів агентства. Вони залишаться на ПАЕС для безперервного контролю і моніторингу ядерної та радіаційної безпеки”, – йдеться в повідомленні НАЕК “Енергоатом” уранці 17 січня.

Діяльність місій МАГАТЕ на всіх українських АЕС сприятиме посиленню безпеки на ядерних об’єктах в умовах постійних атак ворога, заявив міністр енергетики Герман Галущенко, який супроводжував Гроссі.

“Дякую МАГАТЕ й особисто Рафаелю Гроссі за таке рішення і сподіваюсь, що безпосередня присутність представників Агентства на наших АЕС дасть змогу зсередини оцінити реалії російських загроз ядерній та радіаційній безпеці”, – заявив міністр.

Він нагадав, що РФ вже понад три місяці веде прицільні обстріли енергетичних об’єктів України. Під час одного з них сталася системна аварія, внаслідок якої всі атомні електростанції України були одночасно знеструмлені й працювали на резервному живленні від дизель-генераторів.

“Коли ворог обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури, поєднані в єдиній енергосистемі з атомними станціями, – це також є ядерним тероризмом. Вже не кажучи про численні випадки прольоту ракет над блоками АЕС або обстріл та захоплення атомних станцій. Впевнений, що найближчим часом ми повернемо прапор України та разом з Рафаелем Гроссі піднімемо прапор МАГАТЕ і над нашою Запорізькою АЕС”, – резюмував міністр.

Читайте також:
СБУ проводить безпекові заходи на Хмельницькій АЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна