У ракеті, що впала в Молдові, виявили 80 кг вибухової речовини

доповнено

Міністерство внутрішніх справ Молдови заявило про виявлення бойової частини ракети, яка впала на молдовській території під час масованого обстрілу України 14 січня.

Про це повідомила пресслужба МВС РМ уранці в неділю, 15 січня.

“В уламках ракети, яка впала вчора в районі Ларги, знайшли вибуховий пристрій. Громадянам рекомендують не наближатися до охоронної зони, де виявлено вибухівку”, – сказано в повідомленні.

За попередніми даними, бойова частина ракети містить ​​приблизно 80 кілограмів вибухової речовини.

Оперативна група прикордонників під час огляду місця падіння ракети виявила її боєголовку. Після цього групу інженерів з окремого батальйону “Кодру” національної армії Молдови запросили для ретельного обстеження та встановлення методу усунення небезпеки.

“Водночас через ризики, пов’язані з наявністю вибухівки, зону охорони було збільшено, а групи національної поліції та прикордонної поліції вживають спеціальних заходів та забезпечують охорону периметру, щоб не було небезпеки для населення”, – розповіли в МВС.

Українській владі також повідомили про наявність вибухівки в боєголовці розбитої ракети.

Спільним рішенням інженерних груп було вирішено ліквідувати небезпеку шляхом контрольованого підриву боєголовки ракети.

Контекст

У Бричанському районі Молдови, біля села Ларга, прикордонники виявили уламки ракети після масованого російського обстрілу 14 січня.

Молдовське село Ларга розташоване неподалік від кордону з Україною та прилягає до Дністровського району Чернівецької області. Неподалік від нього – Дністровська ГЕС та ГАЕС, що є ціллю російської армії під час ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури.

Росіяни вже не вперше використовують повітряний простір суверенної Молдови для прольотів своїх крилатих ракет із південного напрямку на Україну. Як передавала “Новинарня“, 10 жовтня три російські ракети вперше пролетіли над Молдовою, надалі такі випадки повторювалися.

Протиповітряна оборона в ЗС Молдови відсутня. Натомість по російських ракетах у районі кордону працює ППО ЗС України.

Уламки ракети біля Ларги

31 жовтня 2022 року під час обстрілу та роботи ППО на прикордонній території Молдови, в селі Наславча Окницького району, вперше впали уламки ракети. Вдруге таке сталося 5 грудня в районі Бричан. Третє – 14 січня біля Ларги.

Читайте також:
12-й масований удар по енергосистемі: ворог бив по ТЕС, відключення можуть збільшитися

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна