У Грузії помер Вахтанг Кікабідзе, великий друг України

У віці 84 років помер популярний кіноактор, співак, режисер та політичний і громадський діяч, народний артист Грузії Вахтанг Кікабідзе.

Про це в неділю, 15 січня, повідомив грузинський телеканал “Мтаварі архі”.

Грузинський актор Кікабідзе уславився за часів Радянського Союзу, коли у 1960-70 роках зіграв у фільмах “Міміно”, “Не журись!”, “Зустріч в горах”, “Мелодії Верійського кварталу”, “ТАРС уповноважений заявити” та ін.

Він багато гастролював в Україні з концертами, але в останні роки Кікабідзе хворів.

Політична позиція Кікабідзе

У 2008 році Вахтанг Кікабідзе відмовився від російського ордена Дружби (з нагоди 70-річчя артиста) у зв’язку нападом РФ на Грузію та окупацію Південної Осетії. Тоді Кікабідзе скасував свої концерти в Москві, заявивши, що поважає російський народ, але через військові дії Росії проти Грузії не може приймати нагороди і виступати з концертами. Відтоді з концертами до Росії не приїжджав.

У жовтні 2014 року в інтерв’ю українській газеті “Сегодня” Кікабідзе заявив, що “якби я був молодим, я теж зараз був би в АТО і чинив опір, захищаючи честь країни”, Президента РФ Путіна він тоді назвав “політиком чорної сили” і “загарбником”.

Навесні 2015 року Кікабідзе у рамках всеукраїнського туру дав сольний концерт у Києві. Свій двогодинний виступ артист присвятив пам’яті героїв Небесної сотні.

У червні 2018 року в інтерв’ю Deutsche Welle Кікабідзе заявив, що у 1991 році він зрадів розпаду СРСР і на честь цієї події “навіть стіл накрив”.

На парламентських виборах 2020 року в Грузії Кікабідзе очолив список партії експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі “Єдиний національний рух” та був обраний депутатом парламенту Грузії VII скликання.

У лютому 2022 року Вахтанг Кікабідзе виступив із засудженням вторгнення Росії в Україну.

У березні він заявив, що Україна не має передавати Росії полонених російських військовослужбовців: “Я б цих полонених звідти не випускав би, щоб вони працювали там, як прокляті і [відновлювали міста], як німці [під час Другої світової війни]”.

Кікабідзе ще навесні 2022-го казав, що Україна має перемогти у війні з Росією, адже “такого опору світ не пам’ятає”.

“Ви 100% виграєте, бо Бог на вашому боці. Бог! Він усе бачить”,

– сказав Кікабідзе.

Читайте також:
Пам’яті Хр. Померла журналістка “Новинарні” Христина Горобець

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна