Навчання на нову професію для переселенців – чи це на часі ℗

Здобуття нових знань та навчання новітнім професіям наразі дуже актуальні, особливо для людей, які нещодавно втратили і дім, і роботу.

Безліч переселенців опинилися в скрутному становищі, коли переїхали до інших міст України, або й до інших країн. Бажаючи отримати роботу, багатьом з них доводиться навчатися оффлайн або онлайн, освоюючи нові знання. Більшість людей бажає отримати освіту все-таки у своїй країні. На це є декілька причин:

  1. Навчатися своєю мовою простіше і швидше.
  2. Багато хто планує повертатися додому, як тільки становище в країні налагодиться.
  3. Багато професій інтернаціональні, і працювати у якійсь сфері можна будь-де, хоча вивчалися в Україні.

Чи доречно здобувати освіту в час війни?

Навчатися під час війни більш ніж доречно, адже під час воєнних дій деякі професії можуть тимчасово зникнути, або в них відпаде потреба. Наприклад, люди, які раніше працювали логістами, зараз не можуть дістатися до декотрих регіонів країни і їм довелось покинути свою роботу. Багато фірм просто позакривались, а людей звільнили через недоцільність витрат на утримання організацій. Люди змушені шукати інші методи заробітку, щоб утримувати свої сім’ї. Нова актуальна професія буде якраз до речі.

Багато переселенців уже зайняли вільні вакансії на нових місцях проживання, але в них недостатньо досвіду роботи в новій сфері, і вони бажають покращити свої вміння та підвищити свої шанси на вищу зарплату і стабільну роботу. Перекваліфікація тут не завадить, а нове керівництво буде цінувати вас як працівника, який не хоче втратити роботу через недостатні старання.

Які професії є міжнародними?

Найчастіше люди, які хочуть здобути новий фах, обирають спеціальності, які дозволяють працювати з дому або мати єдину міжнародну мову. Одними із таких професій є ті, які пов’язані з IT-технологіями. Найбільш популярними є такі спеціальності:

  • Веб-дизайнер
  • Розробник програмного забезпечення
  • Дизайнер UI/UX
  • Front-end програміст (розробник сайтів та веб-додатків)
  • Тестувальник ПЗ
  • Спеціаліст з кібербезпеки
  • Спеціаліст з 3D моделювання та візуалізації

Також є інші спеціальності, які дозволяють працювати віддалено:

  • Таргетолог
  • Бізнес-аналітик
  • Інтернет-маркетолог.

Багато хто обирає навчання у вигляді курсів, адже навчатися таким чином зручно і їх тривалість коротша, ніж повноцінне здобуття освіти. Проте багато чого залежить від можливостей людини.

Також курси допомагають при перекваліфікації, якщо переселенець вже отримував певну професію, але довго не працював в даній сфері. Нагадування знань може згодитися будь-де, адже ніхто не знає, яка вакансія буде вільна в тому місті, куди приїхала вся сім’я.

Які навчальні заклади є найкращими?

Обрати навчальний заклад можна за наступними критеріями:

  • Школа чи навчальні курси мають практикувати навчання за вказаними спеціальностями більше 5-ти років, тільки тоді можна сказати, що заклад має досвід у сфері освіти.
  • Якщо бажаєте отримувати освіту не стаціонарно, а онлайн, то школа повинна мати всі необхідні інструменти аби надавати повноцінні послуги зі здобуття освіти онлайн. Також бажано, щоб заклад почав навчати студентів онлайн не з початком пандемії, як це зробили безліч інших шкіл, а мав з початку заснування напрямок дистанційного навчання.
  • Кваліфіковані викладачі – пріоритет при виборі навчального закладу. Відгуки від випускників про викладачів і саме навчання багато значать, тому варто до них дослухатися.
  • Можливість пройти пробне навчання – це бонус від закладів, але його варто використати, адже тільки спробувавши щось «на смак», можна сказати – підходить вам чи ні.
  • Співпраця з відомими компаніями – однозначно великий плюс для освітнього закладу. Але навіть якщо в крупній міжнародній компанії працює випускник школи – це вже показник майстерності викладачів та високий рівень інтернаціональності.

Ряд навчальних центрів в Україні відповідають цим критеріям. Серед них і відома IT STEP Академія, яка має філіали в 21-й країні світу.

Що потрібно для отримання освіти переміщеним особам?

Для того, щоб отримати нову професію, переселенцям потрібне в першу чергу бажання. Загалом, варто лише подати заявку на бажаний курс чи професію.

Якщо ви не знаєте, на кого вчитися, то можете пройти тести на профорієнтацію, проконсультуватися з викладачами школи стосовно своїх талантів або обрати варіант, який ви точно знатимете, що пригодиться на вашому новому місці роботи.

Допомагати одне одним – це завдання для кожного, в такі важкі часи не варто розкисати та думати, що все втрачено, тому йти вперед нікуди. Зміни завжди важка штука, але без змін не було б прогресу. Хто знає, може, нова професія, робота та місце проживання – це нове цікаве життя, яке ніколи б вас не спіткало, якби не проблеми.

Своїм прикладом ми можемо підтримувати дітей, близьких та друзів, які втратили сенси під час війни. Йти назустріч новому – це, певною мірою, сміливість. Тому, давайте разом будемо сміливими!

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна