“Замість єдності – боротьба з опозицією”: “Євросолідарність” обурена рішенням влади виключити Порошенка з делегації в ПАРЄ

Народного депутата від “Європейської солідарності”, п’ятого президента України Петра Порошенка виключили зі складу делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, попри те, що попередньо профільний комітет ВР схвалив його кандидатуру.

Про це повідомляють у фейсбуці народні депутати від “ЄС” за результатами засідання комітету в середу, 11 січня.

“Замість того, щоб підтримувати імідж єдності політсил, Банкова руками Комітету ВР із закордонних справ вирішила не пустити Порошенка в ПАРЄ. Причому раніше той самий комітет ухвалив рішення, що лідер “Європейської солідарності” зайде у делегацію в ПАРЄ”, – написав народний депутат, колишній глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

За словами Ар’єва, спочатку спікер Руслан Стефанчук довго не підписував склад делегації, а потім кандидатуру Порошенка замінили під приводом квот.

“Замість мегадосвідченого дипломата, п’ятого президента, який завжди активно і професійно виступає за підтримку України західними партнерами, за надання зброї і фіндопомоги, в делегацію зайде представник бізнес-групи “Довіра” [Павло] Бакунець”, – зазначив Ар’єв.

“У ПАРЄ це помітять. А оскільки ПАРЄ складається з депутатів національних парламентів європейських країн, помітять і у важливих для України столицях. Так само, як помітили тупе і незаконне рішення влади не пустити Порошенка на сесію Парламентської Асамблеї НАТО. Після такого ніякий епітет, окрім “дріб’язковість” [влади], на думку не спадає”, – додав нардеп.

“Чомусь у “Слуги народу” виникла ідея листа до ПАРЄ, на який секретаріат асамблеї відповів очевидну річ: делегації мають формуватися пропорційно до чисельності фракцій і груп. Відтак монобільшість трактує це як дозвіл просто “забути” про попереднє законне рішення профільного комітету. Замість його виконання, комітет ухвалив інше рішення, яким збільшує квоту для представників олігархічних “Довіри” та “За майбутнє”, що і без того були достатньо представлені”, – зауважила голова Комітету з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомила народна депутатка Марія Іонова, рішення про включення Порошенка в делегацію ВР у ПАРЄ Комітет закордонних справ ухвалив у грудні, тобто зовсім незадовго до того, як його змінити.

“Новий 2023 рік замість року єдності стає роком безглуздої політичної боротьби з опозицією…
Вкотре хочеться закликати владу припинити політичні ігрища і нарешті усвідомити, що Україна – цивілізована європейська держава, в якій не має бути місця тиску та блокуванню міжнародної діяльності народних депутатів, особливо лідера опозиції. Влада має припинити ганьбити Україну на весь світ!” – заявила Іонова.

Попередня голова української делегації у ПАРЄ, народна депутатка від “Слуги народу” Марія Мезенцева прямо не прокоментувала ситуацію, зазначивши, що очікує підтвердження повноважень делегації.

“Делегація завжди слідувала і слідуватиме правилам і процедурам Ради Європи”, – написала Мезенцева.

Читайте також:
ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію “терористичним режимом”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна