Росія депортувала українців по 57 своїх регіонах, – Верещук

Російська влада спровадила українців, примусово вивезених із території України, до 57 регіонів РФ, зокрема на Далекий Схід та в Сибір.

Про це в ефірі національного телемарафону 11 січня заявила віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

“Росія справді намагається вчинити черговий акт геноциду… Не буду навіть депортацією це називати, тому що примусове, насильницьке вивезення українських громадян є актом геноциду, за що, звичайно, їх чекає покарання. Хотіла б звернутися до високопосадовців ворожої держави, щоб вони добре подумали перед тим, як це робити, бо відповідати будуть усі — від тих, хто приймав такі укази, до водія, який вивозив примусово українців на територію Росії”, — наголосила Верещук.

Віцепрем’єрка зазначила, що депортовані українці розселені у 57 регіонах Росії.

“Це і Далекий Схід, і Сибір. І дійсно ми знаходимо українців у всіх куточках Росії. Ми ретельно фіксуємо ці факти, і очевидно, що це буде основою спецтрибуналу й основою звинувачень проти Росії і їх посадовців”, — зазначила урядовиця, яку цитує “Суспільне”.

Верещук окремо наголосила на новому злочині, який готує РФ на окупованих територіях. Російський уряд виділив 175 мільярдів рублів на переселення 100 тисяч людей з лівобережжя Херсонщини до Росії – про це 6 січня повідомило видання Bloomberg з посиланням на розпорядження прем’єр-міністра Росії Михайла Мішустіна.

Читайте також:
СБУ назвала організаторів депортації українських дітей-сиріт до Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна