Суддя Шостого апеляційного суду за час окупації 25 разів відвідував Крим, – ЗМІ

Суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Ярослав Василенко не декларував майно в окупованому Криму та Москві, записане на його дружину й доньку. Вони обидві мають громадянство Росії.

Про це йдеться у розслідуванні “Схем”.

Сам суддя відвідував окупований Крим 25 разів – з липня 2014 року по 2021 рік.

Випускник військового інституту в Москві, суддя Василенко відзначився ще в 2014, коли в складі колегії суддів Київського апеляційного адміністративного суду розглядав скаргу на рішення ОАСК про заборону проведення мітингів на Майдані. Тоді колегія погодилася в висновками ОАСК, що “дії учасників акцій протесту перешкоджають нормальній роботі органів державної влади, які розташовані в епіцентрі чи поблизу місць проведення акцій”, і підтвердила заборону на масові зібрання з 7 грудня по 7 січня.

У 2016 році справу щодо цього рішення розглядала Вища рада юстиції, очолювана однокурсником Василенка по московському інституту Ігорем Бенедисюком. Дії Василенка перевірили і визнали, що заборона на митні зібрання була “неспівмірним способом обмеження”, але відкривати дисциплінарне провадження відмовилися.

“У судді Василенка немає паспорта громадянина РФ, але, як з’ясували «Схеми», громадянками Росії виявились його донька та дружина, що він приховав у декларації. Крім того, журналісти встановили й інший його зв’язок із країною-агресором”, – йдеться у розслідуванні.

Родичі Василенка активно публікували фото з ним у Криму вже після окупації. З 2015 по 2019 включно суддя відвідував окупований Крим щорнайменше по чотири рази на рік, а в 2020 і 2021 кількість поїздок зменшилася. Сукупна кількість проведених в окупованому Криму днів за ці роки складає 206.

“Схеми” з’ясували, що родина судді Василенка має нерухомість у Криму, оформлену за російськими документами та за російським законодавством. У елітному ЖК “Аквамарин” у Севастополі дружина Василенка Олена має дві квартири – на 80 і 236 квадратних метрів. Обидві оформлені на паспорт громадянки Росії. Саме там зупнився Василенко під час подорожей. Вартість двох квартир в перерахунку на гривні складає понаж 17,5 млн гривень. Квартири були оформлені на Олену в 2020 році. Однак у деклараціях судді жодних згадок про них немає.

Також не вказані в деклараціях і російське громадянство дружини й доньки, хоча такаграфа в них є.

Журналісти також зʼясували, що російський паспорт має донька судді, і що вона разом із матірʼю володіє нерухомістю в Москві. Загальна вартість незадекларованого майна родичів Василенка в Криму і Росії складає близько 20 млн гривень.

На запитання журналістів щодо громадянства дружини і дитини, поїздки в Крим і володіння нерухомістю, суддя не відповів, але попросив їх “звільнити кабінет”.

Читайте також:
Кримські колаборанти засудили до семи років тюрми медсестру та журналістку Ірину Данилович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна