Енергоощадні LED-лампи почнуть безплатно видавати з 16 січня

Програма безкоштовного обміну старих електричних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи стартує з 16 січня в режимі бета-тестування.

Про це під час засідання уряду 10 січня заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, на першому етапі планують замінити до 500 тисяч ламп у шести областях. Після цього орієнтовно за два тижні проєкт запуститься у звичайному режимі по всій території Україні.

“Сьогодні уряд ухвалює рішення, завдяки якому суми в комунальних платіжках будуть ще меншими. Мова йде про програму безкоштовного обміну старих електричних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи”, – сказав Шмигаль.

Він розповів, що кожен зможе подати заявку через “Дію”, а потім отримати п’ять нових ламп у найближчому відділені “Укрпошти”.

“Дякую партнерам за підтримку. Зокрема Єврокомісії, яка закуповує для України 30 млн світлодіодних ламп, та Франції, яка додає ще 5 млн”, – сказав глава уряду.

Контекст

У зв’язку з ракетними ударами військ РФ по енергетичній інфраструктурі Україна переживає дефіцит електроенергії та потребує підтримки міжнародних партнерів. Одним із проєктів Єврокомісії стало фінансування закупівлі 30 млн світлодіодних ламп для споживачів, що дасть змогу знизити рівень споживання електрики в умовах аварійних та стабілізаційних відключень.

Мінекономіки оголошувало, що старт програми запланований на 1 січня 2023 року.

Читайте також:
Споживання електроенергії в Україні знизилося, однак відключення можливі, – Укренерго

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна