ЗСУ виснажують ворога під Соледаром, щоб його тактичні успіхи обернулися пірровою перемогою, – Череватий

Сили оборони України працюють на максимальне виснаження російських військ біля Соледара на Бахмутському напрямку, щоб навіть мінімальні успіхи ворога стали його поразкою.

Про це 10 січня сказав речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий в ефірі національного телемарафону.

“Саме оборонці Соледара зараз роблять все можливе, щоб виснажити ворога, максимально знизити його потенціал, щоби навіть якісь його тактичні невеликі успіхи (здобуті надзусиллями та великими втратами), вели до великої “піррової” перемоги”, – заявив Череватий.

Паралельно з цим американський Інститут вивчення війни зафіксував: “Записи бойових дій, поширені в соцмережах 9 січня, показують, як бійці “групи Вагнера” ведуть запеклі стрілецькі сутички біля будівлі міської адміністрації в центрі Соледара. Кілька російських військових блогерів 8 і 9 січня зазначили, що сили “групи Вагнера” крок за кроком намагаються просуватися в Соледарі та інших критичних населених пунктах на північний схід від Бахмута”.

З українських джерел стало відомо, що за добу по Соледару та околицях цього міста на Донеччині росіяни вчинили 86 обстрілів різними системами артилерії.

Читайте також:
Завдяки стійкості в Соледарі ми виграли час і сили для України, – Зеленський

Контекст

Під містом Соледар, що на Бахмутському напрямку в Донецькій області, тривають запеклі бої. Російське командування кинуло на передову спецназівців ПВК “Вагнер” за підтримки підрозділів регулярної армії. 6 січня “вагнерівці” записали відео з центру Соледара.

7 січня речник Східного угруповання військ Сергій Череватий повідомив, що Соледар не перебуває під контролем російських військ, хоча там продовжуються важкі бої й росіяни мають певне просування.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що, не зважаючи на деякі успіхи російських військ у Соледарі, росіяни ще далекі від оперативного оточення Бахмута.

8 січня командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський проінспектував позиції в районі Бахмута і Соледара.
9 січня Сирський повідомив, що заяви російської пропаганди про нібито захоплення Соледара не відповідають дійсності. За його словами, противник зазнав значних втрат і черговий раз відступив.

Уже після цього заступника міністра оборони Ганна Маляр розповіла, що ворог почав новий штурм Соледара.

Читайте також:
На Бахмут і Соледар перекинуть додаткові підрозділи, – Зеленський

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна