Росія може бути фінансово покарана за свої злочини, – експерт про рішення ЄСПЛ у справі Донбасу

Завдяки новому рішенню Європейського суду з прав людини щодо окупації східних областей України є шанси, що Росія зможе фінансово відповісти за свої злочини.

Про це йдеться в матеріалі редактора “Європейської правди” Сергія Сидоренка – “Донбас іде за Кримом. ЄСПЛ ухвалив перше рішення проти РФ щодо окупації Сходу України”, який опублікували у понеділок, 9 січня.

Зазначається, що рішення ЄСПЛ, яке оголосять 25 січня, є ключовим етапом для України, оскільки він підтверджує за Росією статус окупанта з 2014 року та визначає часові і територіальні рамки доведеної окупації.

Але Сидоренко наголошує, що в деталях рішення “залишається інтрига, яка може мати реальний грошовий вимір для частини українських громадян і бізнесів, які вирішать позиватися до РФ згодом”.

Журналіст підкреслює, що вага виграшу в цьому процесі збільшиться після перемоги України та під час реконструкції Донбасу за кошти РФ.

“Це буде перше рішення міжнародного суду, яке юридично встановить, що Донбас був окупований Російською Федерацією (у термінології Ради Європи – “перебував під ефективним управлінням РФ”). Це означає, що претензії щодо знищеного майна, віджатого бізнесу тощо можна і треба адресувати Росії. І в Мін’юсті впевнені, що рано чи пізно РФ буде змушена платити”, – йдеться в матеріалі.

Журналіст нагадує, що є сотні справ звичайних українських громадян та компаній проти РФ, які були заморожені на час “ухвалення принципового рішення про російський контроль”, відтак, зараз вони мають завершитися навіть попри вихід Росії з Ради Європи.

Варто також пам’ятати, що міжнародне правосуддя працює у комплексі й значною мірою діє за прецедентним правом.

“ЄСПЛ є авторитетним для усіх інших міжнародних інституцій. І те, що він у своєму рішенні визнає контроль Росії на Донбасі та доведе часові й територіальні межі окупації, стане аргументом і для інших процесів. А рано чи пізно, після перемоги України на полі бою, світ дійде і до стадії фінансового покарання Росії за її злочини. На цьому етапі важливо не забути, що злодіяння Кремля не обмежуються великою війною після 24 лютого. Власники активів, бізнесів та й просто квартир у Донецьку, Луганську та інших містах, які путінська війна руйнувала ще з 2014 року, мають отримати компенсації. Перший крок до цих процесів буде зроблений 25 січня 2023 року у Страсбурзі”, – резюмував автор.

Про що “велика справа щодо Донбасу”

Справа, рішення за якою оголосять за два тижні, тягнеться з 2014 року, коли Україна подала до Страсбурга дві скарги проти Росії щодо її дій на Донбасі. Вже згодом, коли розгляд вийшов на просунуту стадію, їх об’єднали із третьою скаргою, що мала назву “Нідерланди проти Росії”

Загалом йдеться про порушення 11 статей Європейської конвенції з прав людини – від права на життя до права на освіту.

Україна звинувачує Кремль у масових та системних порушення прав людини на окупованому Росією Донбасі, включаючи вбивства, катування, руйнування майна тощо. Окремим епізодом проходить вбивство російською ракетою пасажирів та екіпажу авіалайнера MH17, яке Росія згодом не розслідувала. Цей епізод є в український скарзі, але найдетальніше йому присвячена скарга уряду Нідерландів проти РФ.
І, на додаток, у справі є епізод про викрадення та вивезення з Донбасу до РФ дітей-сиріт з особливими потребами.
Все це разом серед юристів-міжнародників має назву “велика справа щодо Донбасу”.

Читайте також:
ЄСПЛ виніс рішення у великій справі про окупацію Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна