Прем’єр Чехії особисто підписав танк для України

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала особисто підписав танк Т-72, який відправляють для української армії.

Про це він розповів у Twitter 9 січня.

“Написав коротке побажання хоробрим українським захисникам на танку Т-72, який вирушить в Україну. Переконаний, що українці переможуть у боротьбі з російським агресором”, – зазначив Фіала, додавши фото.

Напис на гарматі танка: “Хоробрим захисникам України”.

Як свідчать інші дописи прем’єра у цей день, він відвідував підприємство оборонпрому Excalibur Army, яке виготовляє техніку для сухопутних військ та займається модернізацією старіших зразків, у тому числі танків Т-72, самохідних гаубиць Dana, РСЗВ RM-70. Усі ці види озброєння вже використовуються Збройними силами України.

“Найбільший контракт, над яким Excalibur Army працює у цій сфері – постачання Україні модернізованих танків Т-72, яке спільно фінансують США та Нідерланди. Ця співпраця має переваги для усіх сторін – НАТО посилює спроможності хоробрих захисників України, від успіху яких залежить глобальна безпека, а Чехія отримує переваги для свого оборонпрому”, – заявив Петр Фіала.

Нагадаємо, у листопаді міноборони Чехії та “Укроборонпром” оголосили про заснування спільного оборонного кластера для виробництва військової техніки і боєприпасів, співпраці у сфері ремонту та розробок.

Цього ж дня, 9 січня, президент України Володимир Зеленський повідомив про телефонну розмову з прем’єром Чехії Петром Фіалою.

Зеленський у твіттері розповів, що подякував Петру Фіалі за підтримку Чехії на рівні Євросоюзу під час її головування у Раді ЄС у 2022 році, а також розповів про ситуацію на фронті та ризики ескалації з боку Росії.

“Ми цінуємо важливу оборонну підтримку та очікуємо її посилення. Особливу увагу приділили українській “формулі миру”, – зазначив президент Зеленський.

Читайте також:
Сенат Чехії визнав Голодомор геноцидом українців

Британія готується надати ЗСУ танки Challenger 2, Польща – “Леопарди”, а Німеччина ще думає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна