Журналісти вирахували полігон у Підмосков’ї, де навчаються оператори “шахедів”

Проєкт “Радіо Свобода” “Донбас. Реалії” виявив можливе місце розташування російського полігону для тренування операторів іранських дронів-камікадзе Shahed.

Він розташований приблизно за 8 кілометрів на південний схід від державного центру безпілотної авіації міністерства оборони РФ у місті Коломна Московської області, пише “РС” 5 січня.

Раніше українські розслідувачі встановили, що Росія відряджала своїх операторів БПЛА на навчання до Ірану під виглядом участі у змаганнях. Ідеться про чотирьох російських військових, які в серпні брали участь у змаганнях операторів БПЛА “Соколиная охота” в Ірані.

Одразу після цього почалися атаки іранських дронів-камікадзе на українські міста.

Усі встановлені в розслідуванні військові служать у 924-му державному центрі безпілотної авіації Росії.

Цей центр є єдиним у структурі МО РФ, який готує операторів дронів та базується у місті Коломна (військова частина 20924 на вулиці Артилерійській).

Проте польоти виконуються в іншому місці. “Донбас. Реалії” встановили його за знімками попередніх аналогічних змагань “Соколиная охота”, які проходили в Росії 2019 та 2021 років. Фото з полігону центру в Коломні публікувало російське міноборони.

Поруч з встановленим майданчиком є великий полігон, котрий раніше належав Коломенському вищому артилерійському училищу. Ймовірно, цей полігон також використовується для польотів БПЛА.

На інших фото зі змагань того року, які публікувало МО РФ, видно вже більш відкриту місцевість:

Оскільки інструктори саме цього центру проходили навчання в Ірані, можна припустити, що на Shahed також навчають саме тут.

Відстань від полігону до Москви становить близько 100 км. До кордону України – близько 600 км.

Читайте також:
“Порівнювати некоректно”: у Повітряних силах запевнили, що збиватимуть “Шахеди” й дорогими ракетами, бо життя – безцінне

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна