Замість “різдвяного перемир’я” Зеленський звернувся до росіян

Президент Володимир Зеленський відкинув пропозицію президента РФ Путіна щодо “різдвяного перемир’я”, назвавши її “прикриттям”. Він натомість нагадав, що Україна давно оголосила свою формулу миру, яка полягає в деокупації української території росіянами.

Про це він сказав у вечірньому відеозверненні в четвер, 5 січня, звертаючись до росіян (російською мовою).

“15 листопада було представлено українську формулу миру. Один із її пунктів передбачає виведення російських окупаційних військ із території нашої країни. Це – гарантований та надійний спосіб припинити вогонь, людські втрати та взагалі війну. Станом на ранок того ж дня кількість убитих російських солдатів була 82 тисячі.

12 грудня Росія отримала пропозицію розпочати виконання формули миру з виведення окупаційних військ саме на Різдво. Станом на той день кількість убитих російських солдатів було майже 95 тисяч.

Обидві наші пропозиції керівники вашої країни, мабуть, не почули… Там, де вони, певне, глибоко і не чути. На сьогодні ви втратили вбитими на цій війні вже майже 110 тисяч своїх солдатів”, – сказав Зеленський.

“Ті, хто продовжував терор проти нашої країни та посилав усіх цих ваших людей на забій, відмовляючись від наших пропозицій про припинення російської агресії, точно не цінують життя і тим більше не прагнуть миру. Зараз вони хочуть використати Різдво як прикриття, щоб хоч ненадовго зупинити просування наших хлопців на Донбасі та підігнати ближче до наших позицій техніку, боєприпаси та мобілізованих. Що це дасть? Лише чергове збільшення рахунку втрат”, – наголосив президент України.

За його словами, “всі у світі знають, як Кремль використовує перепочинки на війні, щоб продовжити війну з новою силою”.

“А щоб закінчити війну швидше, потрібне зовсім інше. Потрібно, щоб громадяни Росії знайшли сміливість хоча б на 36 годин, хоча б під час Різдва звільнитися від свого ганебного страху перед однією людиною в Кремлі”, – сказав Зеленський.

“Ваш страх перед ним нищить вашу країну, яка теж уже глибоко… але не в бункері”, – із сарказмом сказав він.

“Закінчити війну – це закінчити агресію вашої держави. Навіть коли ваші ракети та дрони не б’ють по наших містах, терор на окупованих територіях продовжується. Жодних перепочинків ви українцям не даєте. Людей катують, б’ють струмом, ґвалтують. Це продовжується кожен день, поки ваші солдати на нашій землі. І війна закінчиться тоді, коли ваші солдати або підуть, або ми їх виженемо.
Тож нехай забирають унітази – вони їм у дорозі знадобляться – і повертаються до себе. За наш кордон. З 1991 року”, – заявив Зеленський.

Контекст

5 січня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонну розмову з російським президентом Путіним. Він сказав Путіну, що заклики до миру та переговорів мають бути підкріплені одностороннім оголошенням про припинення вогню та “баченням справедливого рішення”.

При цьому Володимир Путін начебто “підтвердив відкритість Росії до серйозного діалогу” з Україною, але за умови, що влада в Києві виконає “відомі вимоги”, які неодноразово озвучувалися, та буде враховувати “нові територіальні реалії”, тобто визнає окупацію українських територій рашистами.

Після цього Путін доручив Шойгу запровадити “різдвяне перемир’я” 6-7 січня.

Також 5 січня предстоятель Російської православної церкви Кирил (Гундяєв) закликав до “різдвяного перемир’я” – хоча раніше він підтримував російську агресію проти України.

Ці заяви Путіна й Кирила була зроблена на тлі повідомлень про те, що російська армія вичерпала свої спроможності в наступі на Бахмут і потребує паузи.

Президент США Джо Байден скептично відреагував на путінське “різдвяне перемир’я”.

Читайте також:
Після Путіна Ердоган переговорив про війну з Зеленським

“Брехня та лицемірство”: секретар РНБОУ Данілов відкинув путінське “різдвяна перемир’я”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна