В РФ помер “воєнкор”, імовірно причетний до вбивства розслідувачів діяльності ПВК “Вагнера” в ЦАР. Пригожин назвав його “товаришем”

У Росії помер “військовий кореспондент” інформагенції РФ “РИА ФАН”, пропагандист Кирил Романовський, якого пов’язували з убивством у ЦАР журналістів – розслідувачів діяльності ПВК “Вагнера”.

Про смерть Романовського першим повідомив “хазяїн” “ПВК Вагнера” Євгеній Пригожин, назвавши його “найбільш великим воєнкором” і “своїм товаришем, який зробив дуже багато для нашої країни” (Росії).

Як згодом уточнив іще один російський “воєнкор” Олександр Коц, причиною смерті Романовського стала злоякісна пухлина мозку, з якою той боровся багато років.

Покійний пропагандист працював в Афганістані, Іраку, Сирії, звідки регулярно публікував “ексклюзиви” (доступ до яких пов’язували зі зв’язками Романовського з Пригожиним, які сам кореспондент заперечував). І, звісно, “працював” в ОРДЛО після початку російської агресії на Донбасі у 2014 році.

Проте найбільш відомим він став після того, як у липні 2018 року в Центральноафриканській Республіці були вбиті троє російських журналістів – Орхан Джемаль, Кирил Радченко та Олександр Расторгуєв. У ЦАР вони розслідували діяльність “ПВК Вагнера”.

І ключову роль у підготовці цієї поїздки нібито відіграв саме Романовський, який надав розслідувачам контакт “фіксера” на ім’я Мартін. Представивши його як свого знайомого, що має стосунок до ООН і добре знається на місцевій специфіці.

Саме на зустріч із цим Мартіном журналісти їхали в місто Бамбарі, на шляху до якого їх розстріляли.

Як заявив центр Михайла Ходорковського “Досьє”, для якого загиблі розслідувачі й знімали документальний фільм про злочинну діяльність “вагнерівців”, їхнє вбивство було сплановано й виконано професіоналами. При цьому в центрі дійшли висновку, що за журналістами стежили люди, пов’язані з Пригожиним, а “фіксер Мартін” міг бути вигаданою особою.

Кирил Романовський тоді стверджував, що в жодному разі не підшукував розслідувачам фіксера, а лише “зв’язав їх” із Мартіном, якого нібито знав колись давно, а незадовго перед тим “цілком випадково” відновив контакт.

Читайте також:
“Кривавий кухар” Путіна Пригожин: війна “Вагнером” і судовими позовами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна