Трампісти на заваді: Палата представників США вперше за 100 років не змогла обрати спікера

оновлено

Лідер республіканської більшості в Палаті представників США Кевін Маккарті не зміг заручитись достатньою кількістю голосів для того, щоб його обрали спікером. І це перший із 1923 року випадок, коли на цю посаду, одну з найвищих в американській владній ієрархії, визначеного кандидата не призначено з першої спроби.

Про це 3 січня передає “Європейська правда“.

57-річний республіканець, який обирається до Конгресу від Каліфорнії з 2007 року, з першої спроби зміг отримати лише 203 голоси з необхідних принаймні 218 – простої більшості членів Палати представників, які беруть участь у голосуванні.

Кандидат від Демократичної партії Хакім Джеффріс, який змінив на посаді лідера демократів у Палаті представників Ненсі Пелосі, отримав 212 голосів.

Демпартія не має більшості в нижній палаті Конгресу, тож кандидатура Джеффріса має лише символічну роль.

Голоси в Маккарті відібрав інший кандидат від республіканців – Енді Біггс, який представляє крайнє праве, трампістське крило Республіканської партії в Конгресі. За нього проголосували 10 представників.

Ще дев’ять із 435 конгресменів при голосуванні утрималися.

Маккарті не обрали також і з другого, і з третього голосування.

Оновлений Сенат також розпочав засідання у вівторок, але без інтриги. У верхній палаті Конгресу більшість зберегли демократи. Сенаторка від штату Вашингтон Петті Мюррей обрана новим головою Сенату. Лідер більшості Чарльз Шумер та лідер меншості Мітч Макконнелл повернулися на свої посади.

Контекст

Ще в грудні, коли стало зрозуміло, що Республіканська партія після проміжних виборів матиме незначну перевагу в Палаті представників США (222 республіканців проти 213 демократів), праві республіканці-трампісти, представлені насамперед неформальним угрупованням “Кокус свободи”, почали тиснути на Кевіна Маккарті з тим, щоб він пішов на численні процедурні поступки.

Хоча “Кокус свободи” і не є численною групою (він нараховує в ПП трохи більш як 40 осіб), Маккарті був змушений домовлятися з ними з тим, щоб заручитися достатньою підтримкою своєї партії під час голосування за його кандидатуру. Він погодився на низку вимог, зокрема право ставити на голосування питання про зняття спікера з посади, якщо мінімум п’ятеро членів Палати представників висловлять незадоволення його роботою (це фактично узалежнить посаду Маккарті від трампістів), а також призначення трампістів на деякі ключові посади в комітетах Палати.

Але, як виявилося, і цього було недостатньо, щоб Маккарті заручився достатньою більшістю голосів.

Наразі Палата представників формально залишається без спікера.

Палата представників перейшла до другого туру голосування, пише “Вашингтон пост”. “Маккарті сподівається подолати багатьох відмовників у наступних раундах голосування, але, схоже, це знову не вдасться під час другого туру”, – зазначає видання.

Спікер Палати представників – третя за ієрархією у вертикалі влади США посада (після президента і віцепрезидента країни). Крім того, він відіграє важливу роль у формуванні порядку денного палати, зокрема затверджує фінансову допомогу, що важливо і для України.

Кевін Маккарті стверджував, що виступає за продовження підтримки України у її повномасштабній війні з Росією, але не погоджується виписувати “безлімітний чек”.

Республіканці раніше виступали за встановлення механізмів пильнішого нагляду за допомогою Києву. Це не означає її зменшення, але процедурно може її уповільнити.

Читайте також:
США закуплять для українських HIMARS комплекти автоматизованої системи управління вогнем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна