Росіяни вперше застосували ракетоносії з Каспійського моря, – Гуменюк

Під час ракетної атаки 31 грудня росіяни вперше застосували ракети морського базування з Каспійського моря.

Про це повідомила керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону 1 січня, передає “Українська правда”.

“Характерним для вчорашнього ракетного обстрілу було те, що застосовувались ракетоносії з Каспію. Це вперше за період повномасштабного вторгнення було зафіксовано”, – сказала капітан 1-го рангу Гуменюк.

Вона припустила, що це означає, що із запусками ракет морського базування з Чорного моря в ЗС РФ є проблеми.

“Напевно, на чорноморське узбережжя їм уже складніше доставляти запаси. Це говорить про те, що тримання під вогневим контролем логістики на лівобережжі, в тому числі, нам вдається досить вдало”, – сказала речниця.

Наталя Гуменюк також повідомила, що в Чорному морі наразі корабельне угруповання противника зменшилося до 5 одиниць, і ракетоносії перебувають у пунктах базування.

Водночас вона не виключила, що росіяни продовжуватимуть застосування дронів із південного напрямку, зазначивши, що між атаками дронів-камікадзе росіянам потрібен не такий великий проміжок часу, як між ракетними атаками.

“Час від одної атаки до іншої вони використовують для збору даних для підбору координат, орієнтування свого вбивчого напрямку. Зараз загострюється необхідність замовчування результатів ракетних ударів, тому що для них дуже ускладнений збір інформації по розвідданим”, – наголосила Гуменюк.

Контекст

Удень 31 грудня російські війська випустили по Україні близько 20 ракет. Руйнування були в чотирьох районах Києва, зокрема пошкоджено готель біля палацу “Україна”. Загинув один чоловік, поранено – 22 осіб.

Це був 11-й масований обстріл України росіянами від осені, коли ворог почав бити по об’єктах критичної інфраструктури.

Уночі, вже 1 січня, столицю та низку регіонів атакували дрони-камікадзе. Невдовзі після настання Нового року над Києвом лунали десятки вибухів. За перші дві з половиною години 2023 року лише в районі Києва ППО ЗСУ знищила 23 повітряні цілі, всього по Україні за ніч було збито 45 дронів-камікадзе.

Читайте також:
“Перезаряджали ЗРК NASAMS в режимі реального бою”. Речник ПС пояснив незвичний звук вибухів у Києві в новорічну ніч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна