Росія програла новорічну війну за світло: електрику українцям дали майже без обмежень. ОПИТУВАННЯ

Новорічна доба була складною для українських енергетиків, але в ніч на 1 січня майже всі побутові споживачів мали світло без обмежень.

Про це розповіли в пресслужбі компанії “Укренерго” 1 січня, і це засвідчило інтернет-опитування “Новинарні“.

“Після 11-ї масованої ракетної атаки 31 грудня, не досягнувши своєї глобальної цілі – залишити українців на Новий рік без електроенергії, ворог майже одразу завдав наступного удару. В новорічну ніч енергосистема України зазнала вже 13-ї масованої атаки дронами”, – зазначили в НЕК, додавши, що “енергетики роблять усе можливе, щоб новорічне свято було зі світлом без обмежень”.

“Додаткові обсяги електроенергії для побутових споживачів надано завдяки свідомій поведінці українського бізнесу та обмеженням роботи промисловості. Будь ласка, не забувайте про необхідність заощадливо споживати електроенергію!” – закликали в “Укренерго”.

Водночас у компанії ДТЕК повідомили, що напередодні Нового року росіяни знову обстріляли одну з ТЕС. Обладнання генеруючого підприємства зазнало пошкоджень.

Це була вже 23-тя терористична атака РФ на енергетичні об’єкти ДТЕК. Але як можна було переконатися, вона майже не вплинула на енергопостачання побутових споживачів у новорічну ніч.

Опитування “Новинарні

У перші хвилини Нового 2023 року головний редактор “Новинарні” Дмитро Лиховій провів на своїй фейсбук-сторінці опитування – “У вас світло зараз є? В якому ви місті?”

З-поміж сотні отриманих коментарів лише в однієї споживачки – зі Львова – на Новий рік не було електрики (Ірина Подоляк: “О 23:30 світло пішло святкувати. Перед тим було цілий день”). При цьому в інших споживачів у Львові електрика була.

Про наявність електроенергії в новорічну ніч повідомили всі решта опитаних – мешканці обох берегів Києва й Київської області (зокрема н.п. Ірпінь, Буча, Гостомель, що були під окупацією та зруйновані), Дніпра, Кривого Рогу, Одеси, Вінниці, Запоріжжя, Івано-Франківська, Луцька, Тернополя, Черкас, Сум, Кам’янця-Подільського, Дубровиці на Рівненщині, Торчина на Волині, Косова на Прикарпатті, Дрогобича на Львівщині, Борщева на Тернопільщині тощо.

Багато читачів зазначили, що світло в них не вимикали понад 24 години. І лише в кількох вимикали в першій половині доби 31 грудня.

Дивіться в коментарях:

Військовий і політичний аналітик Євген Дикий прокоментував: “За підсумком новорічної ночі оте їхнє убожество, яке то вважає себе Петром Першим, то косплеїть Саурона з перснями (Володимир Путін), на ділі не впоралось навіть із роллю Грінча – крадія свята. Знаково, я вважаю. Як рік зустрінеш…”

Варто зазначити, що подібна ситуація зі світлом в Україні була витримана в енергосистемі і на Святвечір та Різдво 24-25 грудня.

Читайте також:
На Київщині через новорічну атаку дронів-камікадзе пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури

Чи можливий повний блекаут

Теоретично можливість повного блекауту в Україні існує, проте наразі вона малоймовірна, адже на практиці Росії все гірше вдається завдавати шкоди українській енергосистемі. Про це сказав голова НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону “Єдині новини” 1 січня.

“Я вважаю, що найгірше з ракетними атаками ми вже пройшли, дуже на це сподіваюсь. Динаміка ворожих атак, ефект від цих атак показує, що росіяни мають все меншу здатність спричиняти якісь збурення в нашій енергосистемі. А наші енергетики навчились готуватися до цих атак”, – зазначив Кудрицький.

За його словами, російські війська “мало що можуть продемонструвати на полі бою з українською енергосистемою”.

“Я впевнений, що росіяни, які програють на військовому фронті, програють і на енергетичному”, – наголосив очільник “Укренерго”.

Читайте також:
Якщо не буде нових ударів, Україна стабілізує енергосистему до літа, – Міненерго

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна