Помер колишній Папа Римський Бенедикт XVI

У своїй резиденції в монастирі Ватикану вранці в суботу, 31 грудня, на 96-му році життя помер почесний Папа Римський Бенедикт XVI, який за власним бажанням склав із себе повноваження понтифіка у 2013 році.

Про смерть колишнього очільника Католицької церкви повідомляє офіційний сайт Vatican News.

“Із сумом повідомляємо вам, що Папа-емерит Бенедикт XVI помер сьогодні о 9:34 ранку в монастирі Mater Ecclesiae у Ватикані. Починаючи з ранку понеділка, 2 січня 2023 року, тіло Папи-емерита буде в базиліці святого Петра, щоб вірні могли попрощатися”, – йдеться у повідомленні.

Останнім часом 95-річний Папа-емерит (буквально – “Папа у почесній відставці”) тяжко хворів, а за кілька днів до смерті його стан іще більше погіршився.

Про це розповів чинний Папа Франциск під час своєї останньої у 2022 році аудієнції 28 грудня. Він закликав молитися за почесного Папу Бенедикта XVI, “щоб Господь міг його втішити і підтримувати в цьому свідченні любові до Церкви до кінця”.

Папа Римський Бенедикт XVI, у миру – Йозеф Алоїз Ратцінгер народився 16 квітня 1927 року в Баварії, Німеччина.

З початком Другої світової війни вступив до лав “гітлерюгенда”. Наприкінці війни був призваний на військову службу до ППО. Після наближення військ США він дезертирував, потім кілька місяців провів у таборі для військовополонених.

Вищу освіту за спеціальністю “теологія та філософія” здобув у 1946-1951 роках у Мюнхенському університеті.

У червні 1951 року отримав сан священика. У 1953 році захистив дисертацію про блаженного Августина й увійшов до числа найкращих теологів Німеччини. З 1959 викладав на кафедрі теології Боннського університету.
Він вільно розмовляв німецькою, італійською, латинською, англійською та іспанською мовами, а також читав давньогрецькою та івритом.

Сан кардинала отримав 27 червня 1977 року.

25 листопада 1981 року очолив Конгрегацію доктрини віри (колишня Свята інквізиція).

З 30 листопада 2002 став деканом Колегії кардиналів.

19 квітня 2005 року після смерті Івана Павла ІІ був обраний Папою Римським, обравши собі ім’я Бенедикт XVI. На той час йому було 78 років, і таким чином Бенедикт XVI став одним із найстаріших кардиналів, будь-коли обраних Папою, і найстаршим з часів папи Климента XII, обраного 1730 року.

У лютому 2013 року Бенедикт XVI із власної волі зрікся престолу Святого Петра, пояснивши цей крок поганим станом здоров’я. Це був другий такий випадок в історії Католицької церкви після того, як у 1415 році добровільно “пішов у відставку” Папа Григорій ХІІ.

Після цього конклав кардиналів обрав 13 березня новим папою римським аргентинського кардинала Хорхе Маріо Бергольйо, який вибрав ім’я Франциск. За Бенедиктом XVI було вирішено закріпити титул почесного Папи Римського (Папи-емерита).

Читайте також:
Помер єпископ УГКЦ Любомир Гузар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна