Як школярам підготуватися до ДПА з математики ℗

ДПА з математики

У 4, 9, 11 класах в 2023 році проведуть ДПА з математики. Учні 9 класів складатимуть іспити з ДПА із чотирьох предметів. Обов’язковими предметами для 9 класу будуть українська мова та математика. Особливо слід звернути увагу на результати тим, хто після 9 класу вступає до коледжів та технікумів! Фактично, це для таких учнів є ЗНО, від якого повністю залежить успішність вступу.

Після 4 класу школярі складатимуть ДПА з математики, української мови.

Одинадцятикласники складатимуть ДПА у формі ЗНО. Є предмети, які здаватимуть всі випускники та за вибором. Математику здають усі.

Підготовлено за підтримки BukiSchool
Підготовлено за підтримки онлайн-школи BukiSchool: https://bukischool.com.ua/tutors/matematyka/pidhotovka-dpa

Які завдання будуть на ДПА 2023 з математики?

ДПА з математики має тестову форму. У першій частині треба обрати одну відповідь. А от друга частина передбачає коротку відповідь, яку учень дає сам. У третій частині треба розгорнуто пояснити розв’язування завдання.

Для класів, що вивчають математику поглиблено, передбачена 5 частина тесту. Якщо в 11 класі учень обирає ВУЗ, де треба надати результати ЗНО з математики, то профільний рівень він має розв’язати обов’язково!

Завдання у ДПА є як з алгебри, так і з геометрії.

Математику учні здавали і в минулі роки, і НМТ під час війни. Вона є обов’язковою з низки причин:

  • математика є втіленням порядку та логіки;
  • вона допомагає зрозуміти навколишній світ;
  • вона є основою для вивчення предметів у школі та вишах.

Як підготуватися до ДПА з математики?

Можна готуватися самостійно чи з репетитором. Вам буде потрібна збірка завдань з ДПА (наприклад, “Математика. Збірник завдань”. Автор А. Мерзляк). І звичайно, стануть у пригоді підручники за попередні роки, при чому варто починати повторювати матеріал з математики 5, 6 класу. Вона закладає основи для вивчення алгебри та геометрії у старшій школі.

Якщо учень відчуває непевність перед іспитом, йому буде потрібна моральна підготовка. Також не буде зайвим пояснити складний матеріал. Це можуть зробити і батьки, але лише за умови, якщо вони мають досить тверді знання з предмету, терпіння та деякий педагогічний хист.

Математика є тою наукою, у вивченні якої дуже потрібна послідовність, системність. Кожна тема тісно переплітається із попередньою. Якщо є складнощі із завданням, варто повторити раніше вивчене.

Що варто зробити вже зараз для підготовки до ДПА з математики?

Здається, що часу на підготовку багато. Але варто почати зараз. Що точно треба зробити?

  • Пройти пробний тест, після нього буде зрозуміло, як іспит відбувається, на що треба звернути увагу тощо;
  • Якщо вирішено знайти репетитора, краще зробити це прямо зараз, бо кваліфікованих спеціалістів не так багато, треба щоб була також психологічна сумісність з дитиною.
  • Після кожного десятого заняття влаштовуйте контрольну роботу.
  • Для планування підійдуть сервіси Google-календар, AirTable.
  • З репетитором зручно займатися онлайн. Якщо ви обрали такий формат, то потрібен гаджет, веб-камера та гарнітура.
  • Подбайте про тихе зручне місце для підготовки. Бажано, щоб була можливість займатися незалежно від графіка відключень світла.
  • Якщо дитина любить бути у колективі, якщо вона екстраверт, для підготовки краще обрати курси.

Які матеріали та ресурси будуть найкориснішими для підготовки до ДПА з математики 2023?

Багато тем та задач уже розібрано на YouTube. Доступ можна отримати будь-коли.

Quizlet — чудовий сервіс, на якому можна створювати флеш-карти. Вони дуже сприяють запам’ятовуванню.

Матеріали на сайті Khan Academy безкоштовні. Місія цього проекту у тому, щоб зробити освіту кращою та доступною для всіх. Навчання проводиться за допомогою коротких відео. Лектор описує кожен із малюнків. Вони дуже зручні для сприйняття, оскільки більшість людей орієнтовані саме на зоровий спосіб отримання інформації.

Отже, незважаючи на те, що ДПА є стресом для дитини, якісно підготуватися до неї можна, якщо розробити план та приділяти увагу повторенню вивченого кожного дня, крок за кроком.

Секрет успіху у вивченні математики полягає у тому, щоб матеріал викладався послідовно, у вигляді картинок, схем, графіків. Отже, максимум уваги варто приділити наочності.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна