В Україні оголосили перший вирок за воєнні злочини РФ в Криму

Двох колишніх працівників Служби безпеки України у Криму заочно засудили до 9 та 10 років позбавлення волі. Їх визнали винними в катуванні активіста у 2014 році.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Криму у середу, 28 грудня.  

Керівник прокуратури Криму Ігор Поночовний зазначив, що це перший вирок за порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України) з початку міжнародного збройного конфлікту в Криму.

“Прокурори в суді довели, що засуджені ув’язнили та катували українського активіста Євромайдану Олександра Костенка”, — зазначив він.

Після окупації півострова росією у 2014 році колишні працівники СБУ почали співпрацювати з ворогом та перейшли на службу до так званого управління ФСБ рф на півострові.

На початку 2015 року «працівники ФСБ» у Сімферополі викрали, а потім ув’язнили українського активіста, учасника Революції Гідності Олександра Костенка.

Активіста катували електричним струмом, здійснювали до нього фізичне насильство та погрожували йому. Такими методами намагалися отримати зізнання у злочині, якого активіст не вчиняв.

Так, експрацівники СБУ закидали активісту завдання тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу «Беркут» у 2014 році на Майдані Незалежності в Києві.

За декілька місяців окупанти вже розпочали суд над потерпілим. Обвинувачення проти нього представляла колишня окупаційна «прокурорка» Криму Наталія Поклонська. Пізніше за цю справу вона отримала звання «генералки».

Суд визнав винними «працівників» незаконно створеного УФСБ у вчиненні воєнного злочину, що полягає в катуванні й незаконному ув’язненні громадянина України. Це є серйозним порушенням статті 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Читайте також:
Міністри юстиції G7 вперше зберуться обговорити воєнні злочини, скоєні в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна