Армію Сербії привели в повну боєготовність

Президент, головнокомандувач збройних сил Сербії Александар Вучич наказав привести армію та всі підрозділи МВС до найвищого рівня боєготовності.

Про це повідомляє Radio Evropa e Lire – косовське бюро Радіо Свободи.

Міністр оборони Сербії Мілош Вучевич увечері 26 грудня заявив, що Вучич наказав “привести Збройні сили Сербії у найвищий рівень бойової готовності, тобто готовність до рівня застосування збройної сили”. Він сказав, що посилення найвищого рівня дій сербської армії здійснюється для “захисту територіальної цілісності та суверенітету Сербії та захисту всіх громадян Сербії, запобігання тероризму та терору проти сербів, де б вони не жили”.

Рішення про приведення армії до найвищої готовності ухвалено на тлі заворушень на півночі Косова, де мешкає багато етнічних сербів. Там триває суперечка через обовʼязкову перереєстрацію сербських номерних знаків на косовські.

“Немає причин для паніки, але є підстави для занепокоєння, тому що, здається, Сербія є єдиною зацікавленою стороною для переговорів, для політичної угоди, щоб зустрітися навіть тисячу разів, поки угода не буде знайдена”, – заявив президент Сербії.

Вучич звинуватив “іншу сторону” в односторонніх кроках, “підвищуючи напруженість і постійно ведучи до подальшої ескалації ситуації, яка, на мій погляд, має чітку мету повної етнічної чистки Косово і Метохії”.

Президент Сербії Вучич 26 грудня у соціальній мережі Instagram заявив, що “вживатиме всіх заходів для захисту сербського народу на півночі Косова”.

“Ми робимо все можливе, щоб зберегти мир і стабільність. На жаль, вони не хотіли або не були зацікавлені нас слухати. Сьогодні навіть патріарху Порфирію заборонений в’їзд до Косово і Метохії, такого в історії не було”, – сказав він.

18 днів поспіль дороги, що ведуть до прикордонних пунктів Яріньє та Берняк, які з’єднують Косово з Сербією, були заблоковані барикадами, спорудженими деякими місцевими сербами.

Серби звели барикади після арешту колишнього косовського поліцейського Деяна Пантіка, якого, за даними косовської влади, підозрюють в організації нападу на представників Центральної виборчої комісії на півночі.

Ескалація ситуації триває з липня, коли серби протестували через рішення влади частково визнаної республіки перереєструвати з 1 серпня свої транспортні засоби та ідентифікаційні картки зі сербських на косовські.

У підсумку Косово вирішило відтермінувати рішення про перереєстрацію сербських знаків для авто.

Читайте також:
У Сербії керівником розвідки став проросійський політик

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна